Meisjes met rode haren

In de auto op de heenweg betreurden wij het lot van mensen met talent. Je zal maar getalenteerd zijn en daar iets mee moeten, van de wereld of van jezelf. Of je stijgt tot grote hoogte en gaat samenvallen met dat talent of je blijft net onder de top hangen waardoor je hele leven in dienst komt te staan van het alsnog waarmaken van de belofte. Armzaligheid troef, toch?

De voorbeelden zijn legio. Heeft Boris Becker niet meermaals hartgrondig zijn winst als tiener op Wimbledon vervloekt? Slechts een enkeling durft zich af te keren van het talent dat hij heeft en dat dreigt de regie van zijn leven over te nemen. Neem een Jeroen Piket. Goede schaker, maar net niet goed genoeg. Is er toch in geslaagd een normaal leven te leiden. Klasse! Wie wil, als hij goed nadenkt, het leven leiden van een wereldkampioen in welke klasse dan ook?

Wij prutsers op schaakgebied kunnen gelukkig over dit soort dingen wel goed nadenken, stellen we tevreden vast. Wat is het fijn om niet getalenteerd te zijn. Niet dat het leven van een prutser over rozen gaat, daarom geen controleerbaar verslag over ons gevecht op de 64 velden op maandag. Roland vindt de aanduiding knoeier die ik voor zijn pot op de babbelbox reserveerde onterecht. Hij komt vast nog tot een beter inzicht, al dan niet met behulp van Stockfish. Mijn blunder was zo overduidelijk dat ik er geen woorden verder aan vuil maak. Een Dame weggeven, een volle nog wel, het thuisfront zal daar niet blij mee zijn.

Vandaag gaan we het hoofd leegmaken en wandelen onder leiding van een wanderfuhrer. Nee, die term is niet uit het Duits geschrapt. Onze tegenstanders moeten wel een beetje meewerken, want om 14.15 vertrekt de trein.

Tot slot terug naar de desastreuze kracht van talent. Of hij het had weet ik eigenlijk niet. Succes had hij wel degelijk, Arne Janssen. Maar de meisjes met rode haren hebben zijn leven grondig verpest. Ze hebben hem niet gezegd wat liefde is. Wat een zegen eigenlijk dat het ons aan talent en succes ontbreekt.

Henk Enserink


 

De avonturen van Henk en Roland in Bodenmais:
1. Het verschrikkelijke juichen van Alexandra Popp
2. Risicomijdend
3. Boodschappen
4. Veelbelovend
5. Meisjes met rode haren
6. Geen kant op
7. Giftig
8. Scènes uit een huwelijk
9. Schijterig
10. Hemd
11. Kunterbunter

Een reactie op “Meisjes met rode haren

  1. Naar aanleiding van dit wringende stukje met puike voorbeelden dacht ik aan deze man die geboren in een gouden wiegje maar niet verder komt, onze Prins aan de overkant, Charles.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.