Sinds 1917

historie

Het gebeurde
op zondag
30 september 1917

In de tijd dat de zegen van boven nog onontbeerlijk was, legden drie broers en hun vriend Adolf de basis voor R.K. Schaakvereniging De Pion. Met als gevolg veel kampioenschappen, tijdelijk een eigen onderbond, bestuurlijk genoegen en ongenoegen, steeds weer andere mooie speelzalen en steeds heftiger verslagen in de verenigingsperiodieken ’t Pionbabbeltje en weer later De Pionier. Lees maar.

ledenphoto

Ook achter de schaakborden sijpelen de veranderde tijden door. De o zo prachtige ledenphoto uit 1921 en de wat lacherige plaat uit 2003 geven al aan dat met het verdwijnen van de vadermoordenaar ook het predikaat R.K. kon komen te vervallen.

lacherige_plaat_2003

Een schaakvereniging is net een mens. Na jaren van uitbundig scharrelen ontstaat er zomaar behoefte aan een vaste partner. En dan loop je tegen een oude bekende op die dan plotseling veel leuker blijkt dan dat je vermoedde.

Het gebeurde op nieuwjaarsdag 1980

Van boter komt boterkoek. Zes weten het beter dan de rest en beginnen een schaakvereniging die voor 100% in overeenstemming is met de tekenen des tijds. Krakersrellen, aardbevingen, vulkaanerupties (rond Mount St. Hellen praten ze er nog over). Es ’80 wordt het collectief dat al na drie speelavonden is opgeheven en als een phoenix herrijst.

es80

Kampioenschappen, damesteams, lief en leed en gouden tijden voor de kroegen in de Pijp. Het “Es” heerst. Het heerst bij tijd en wijle té uitbundig. de vonken spatten er af. Of zoals een toenmalig voorzitter in een bui van filosofische diepgang zei: “Het schaken weerspiegelt de tweeëenheid van macht”. Zo, probeer dat maar eens te vergeten.

Sporthal de Pijp en ook de Quellijnstraat worden uitgeruild voor een van de mooiste zalen van Amsterdam. De grote zaal van Torendael. In 2010 verhuist Es ’80 hier naartoe en neemt voor de nazit ook het bijbehorende café in gebruik. Een jaar later wordt De Pion hier gastvrij onthaald.

’t Klikt. Gezamenlijke speelavonden, gezamenlijke teams onder de naam EsPion, het gezamenlijke werkt.

Het gebeurde op 23 mei 2014

De eerst nog wat voorzichtige scharrel wordt een verbintenis, een nieuw initiatief, een compleet nieuwe schaakvereniging. Het beste van Es ’80 en De Pion gaan samen verder. In één. EsPion.

En ze leven nog lang en gelukkig.