Boodschappen

Zaterdag stond geheel in het teken van boodschappen. Om te beginnen de grondstoffelijke. De koelkast in het appartement moest gevuld worden. Bij de REWI sloegen we groots in. Zelf raak ik ietwat gedesoriënteerd door het gemis aan vertrouwde producten. Gelukkig, daar zag ik plakken Goudse kaas. ‘Beetje avontuurlijker mag wel Henk’ oordeelde Roland. Maar die eigenschap reserveer ik uitsluitend voor de 64 velden.

Ook voor God was het boodschappendag. Hij stuurde twee aartsengelen op ons af, Michael Muller en Michael Fuchs. In het Pfarrerhaus waar wij spelen kijken ze niet op van een dergelijke interventie. De boodschap die Muller aan Henk te brengen had was duidelijk: een lesje in bescheidenheid. Zie bijgaande stelling:

Uit mijn ooghoeken zag ik naast mij dat Roland al snel voordeel had bereikt. Ik dacht hem te overtroeven door hier Db5 te spelen. De witte Dame en loper liggen daarmee beiden onder vuur. Maar na wits bijna a tempo gespeelde Db3, is mijn avontuur meteen voorbij.

Ook het bericht dat engel Fuchs te brengen had aan Roland was helder. Na de vele nullen op het Sciencepark was het tijd voor hemelse bemoediging. ‘Je kan het echt nog wel jongen’ was de boodschap die Fuchs -met zichtbare weerzin- overbracht. Deze aardsengel speelde precies de zetten waarop Roland hoopte, waarna hij in een variant van het London system genadeloos toesloeg met Lxh7+! Niet zelf bedacht dit Goddelijke offer, maar wel goed onthouden uit een boekje.

Het duurde nog bijna drie uur voordat Fuchs op de knieen ging, maar dat maakte het zoet van de overwinning alleen maar aangenamer. Een diagram om dit schoons te illustreren heb ik niet, Roland wil dit wapen ook thuis nog in kunnen zetten. Het lijkt mij goed als een engel ook aan dit gedrag eens een boodschap wijdt.

Henk Enserink


De avonturen van Henk en Roland in Bodenmais:
1. Het verschrikkelijke juichen van Alexandra Popp
2. Risicomijdend
3. Boodschappen
4. Veelbelovend
5. Meisjes met rode haren
6. Geen kant op
7. Giftig
8. Scènes uit een huwelijk
9. Schijterig
10. Hemd
11. Kunterbunter