Veelbelovend

Een korte avondlijke impressie ditmaal. Roland kookt terwijl de dames in de verlenging voetballen. En uw verslaggever luiert. Maar moe kan ik eigenlijk niet zijn. Qua speeltijd is het namelijk zeer ongelijk verdeeld: Roland heeft in totaal 6 uur en 3 kwartier nodig gehad om dit toernooi een punt bij elkaar te sprokkelen, ik slechts 5 kwartier. Na het eten gaan we het Scandinavisch voorbereiden want daar is Henk’s tegenstander van morgen -een heuse 1900 speler- volgens wat we van hem op internet vinden, dol op.

Maar eerst terug naar vandaag. Mijn partij was een gespiegelde kopie van die van zaterdag. De tegenstander ontwikkelde net als ik eerder zijn stukken niet en dit wordt hem al snel fataal. Zie diagram. Ik heb zojuist c4 gespeeld, erop vertrouwend dat de pion niet genomen mag worden vanwege Da4+. Hij pakt de pion toch! Heb ik iets over het hoofd gezien? Ja en nee. Da4+ kost niet alleen een paard, maar na Te8+ ook nog de dame en de partij.

Roland had voor de tweede keer op rij wit en kwam andermaal met een loper op h7. Het zag er optisch allemaal veelbelovend uit, maar het vereiste nauwkeurig rekenwerk. En daar ging het ergens mis. Is een verhelderend diagram ditmaal wel toegestaan? De kok knikt van ja. De tijd tikt van nee. Morgen een diagram van Roland, beloofd.

Ik blijf haken aan het woord veelbelovend. De tijd dat we dat konden zijn ligt achter ons. We spelen hoogstens nog aardig. Is dat droevig? Het is maar een van de vele afvraag vragen die hier in onze conversaties opwellen. ‘Roland, is dat droevig?’ Hij hoort me niet, de afzuiger maakt te veel kabaal. Ook goed. Niet elke vraag behoeft een antwoord, hem stellen is al mooi. De hamburgers met maaltijdsalade smaken ons prima. Nog wel. Met recht zou ik ook kunnen zeggen: steeds beter. Het is maar hoe de pet staat.

Henk Enserink


De avonturen van Henk en Roland in Bodenmais:
1. Het verschrikkelijke juichen van Alexandra Popp
2. Risicomijdend
3. Boodschappen
4. Veelbelovend
5. Meisjes met rode haren
6. Geen kant op
7. Giftig
8. Scènes uit een huwelijk
9. Schijterig
10. Hemd
11. Kunterbunter

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.