Jaaroverzicht 2019

De laatste dagen van een jaar staan altijd in het teken van lijstjes en terugblikken. Uiteraard kan EsPion dan niet achterblijven.

We beginnen het jaaroverzicht 2019 op een van de laatste dagen van 2018. Op 27 december vond de traditionele wijnwedstrijd plaats, ditmaal vooraf gegaan door een bijzondere Ledenvergadering. Raymond Altman droeg na 3 jaar de Pion en 5 jaar EsPion de voorzittershamer over en werd door de vergadering benoemd tot ‘lid van verdienste’. Ric Wieringa nam het stokje over, Henk Enserink en Roland Wastiaux vulden de in september opengevallen bestuurszetels in van Bram v/d Vegt en Gerard Diependaal.

In januari stond Tata Steel Chess in Wijk aan Zee weer op de schaakkalender. Liefst 13 EsPionezen maakten hun opwachting in de diverse amateurgroepen en de meesten gingen met een mooi schaakboek naar huis. Henk Enserink, Pieter Kok, Tom Kooij, Roland Wastiaux en Eugen Merkul wonnen zelfs hun groep en mogen het in 2020 dus op een niveau hoger laten zien.

Eugen succesvol bij Tata

Gelijktijdig met Tata werden de laatste rondes in de najaarscompetitie gespeeld. Constantijn Dekker was oppermachtig en won de A-groep. In de B-groep liet Gerard Diependaal zien dat hij daar toch echt niet thuis hoort en won met overmacht.

Na een korte winterstop ging in februari de SGA-competitie weer verder. Zowel EsPion 2 als 3 hadden in 2018 een uitstekende competitiestart en kregen meteen een directe titelconcurrent tegenover zich. Beide teams kwamen in die confrontaties helaas te kort maar pakten daarna de draad weer goed op. Team twee had hierdoor op de slotdag nog een theoretische kans op het goud maar ging tegen de uiteindelijke kampioen ENPS 3 helaas ongelukkig onderuit. EsPion 3 nam in haar klasse genoegen met het zilver. Het eerste was het seizoen zwak begonnen maar herpakte zich goed en kwam nog uit op brons. EsPion 4 eindigde op een respectabele plaats in de derde klasse waarbij de knappe overwinning van Eugen Merkul in de slotronde niet onvermeld mag blijven. Hij won daarmee de Kooij-kubus.

Op 23 mei bestond EsPion officieel 5 jaar. Op deze avond geen spectaculaire jubileumactiviteit maar gewoon de voorlaatste ronde van de Voorjaarscompetitie. Koploper Ric Wieringa hield Dick van der Eijk in bedwang en kon daardoor een week later de A-groep definitief op zijn naam schrijven. Cor Bergveld was de sterkste speler in de B-groep. Over het gehele seizoen haalde Constantijn Dekker de meeste punten en volgde daarmee Roland Wastiaux op als clubkampioen van EsPion.

In juni organiseerde de SGA weer haar rapidkampioenschap voor viertallen. EsPion vaardigde twee teams af die beide werden ingedeeld in de derde klasse. In de eerste voorronde was er meteen een broedertwist met onbesliste uitkomst. Beide teams plaatsten zich voor de finale-avond en mochten het daar weer tegen elkaar opnemen. EsPion 1 won die confrontatie en kroonde zich mede daardoor tot rapidkampioen 3e klasse waardoor er nu in de materiaalkast een extra DGT-3000 werkloos bij staat.

In de zomer liepen de temperaturen flink op maar desondanks werd er bij EsPion gewoon doorgeschaakt. Zelfs IM Hing Ting Lai speelde een paar rondes mee in de Zomercompetitie maar zelfs hij kon niet voorkomen dat Meindert Hofman er wederom met de beker vandoor ging. Het HZ-toernooi in Vlissingen werd deze zomer vereerd met de deelname van drie bestuursleden van EsPion waarbij Henk Enserink zowat dagelijks zijn observaties op het blog liet plaatsen.

Henk in de eerste ronde tegen GM Harika

Op de eerste zondag van september werd er weer geschaakt in het Amstelpark. Belangstelling voor onze borden en stukken was er genoeg maar helaas heeft uiteindelijk niemand de weg naar Torendael kunnen vinden. Daar werd op de eerste twee donderdagen van het nieuwe seizoen gestreden om de snelschaaktitel. In de voorrondes plaatste ondergetekende zich niet voor de A-groep maar door een afmelding werd toch de titel binnengehaald.

Op 2 november ging een langgekoesterde wens van Dick van der Eijk in vervulling met het debuut van EsPion in de zaterdagse KNSB-competitie. In Delft werd het tegen het op papier veel zwakkere DSC 5 4-4. Drie weken later werd in de eerste ‘thuiswedstrijd’ Boven-IJ met duidelijke cijfers aan de kant gezet en half december werd er wederom 4-4 gespeeld in een uitwedstrijd. In februari zal blijken of het team serieus mee kan doen voor de titel als de koploper uit Leiden naar Amsterdam komt.

Het perspectief voor de hoogste twee SGA-teams in 2020 is helaas wat minder rooskleurig want beide hebben slechts 1 matchpunt uit 3 wedstrijden en moeten dus aan de bak om degradatie te voorkomen. In EsPion 2 boekte Mart Ran in de eerste speelronde wel een opmerkelijk resultaat door een ratingkloof van ruim 500 punten te slechten. Helaas schaakte hij deze avond beter dan dat hij noteerde want de partij valt helaas niet te reconstrueren. EsPion 3 staat stabiel in de middenmoot en het viertal wat het vierde vormt heeft nog slechts één keer mogen aantreden. In de bekercompetities is de rol van EsPion helaas al uitgespeeld.

Voor de 25e keer op de derde zondag van november openden alle schakers met de zet 1.c4 tijdens het Kees Besselinktoernooi. Ditmaal georganiseerd in de Batjanzaal. IM Liam Vrolijk was van alle 39 deelnemers de sterkste.

Hans Looman neemt het op tegen Marcel Kusse

Dit laatste bericht van 2019 is eveneens mijn laatste bericht op dit blog. De samenwerking binnen de redactie was helaas niet zoals die zou moeten zijn en is inmiddels verder gegaan zonder mij. Ik wil iedereen hartelijk danken die op mijn uitdrukkelijke verzoeken bijdrages heeft aangeleverd in de afgelopen anderhalf jaar. Voor iedereen het allerbeste in 2020 en tot donderdag op de Wijnwedstrijd!

Johan

2 reacties op “Jaaroverzicht 2019

  1. Fraai overzicht, leuk ook om met nog wat overgebleven vuurwerk zo’n stuk te eindigen. Boem!
    Als ik het goed lees beëindig je de samenwerking met de redactie maar noemt daar in een vaart bij dat je op dit blog niet meer zal publiceren.
    Dat zou ik persoonlijk zeer spijtig vinden. Je bijdragen waren vond ik altijd, behalve een enkele over mijzelf, goed geschreven en amusant om te lezen. Dus ik hoop dat we daar niet van verstoken blijven!!

    1. Dank voor je complimenteuze woorden, Robert. Ik was vol enthousiasme begonnen met het aanbrengen van wat meer leven in EsPion’s online brouwerij maar stuitte helaas op een beperkende factor. Dat werkt helaas niet.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.