25e Kees Besselink toernooi: een feestje

Het had wat voeten in de aarde, maar het toernooi dat op 17 november gehouden werd draagt nog steeds de naam van oud Pion voorzitter Kees Besselink. De sfeer in de Batjanzaal in Amsterdam Oost zou hem zeker bevallen zijn: een verzorgde omgeving, een prettige gastheer en schappelijke prijzen voor de consumpties.. De snoeptomaatjes waren zelfs gratis.
Negendertig deelnemers waren er afgekomen op de 25e editie van het 1.c4 toernooi.
Niemand had zich blijkbaar ingeschreven vanwege het prijzengeld, want de organisatie was geheel vergeten die aan te kondigen. En slechts vier van de aanwezigen bleken zelf fanatieke c4 spelers. De rest kwam blijkbaar om zich in het bestrijden van deze opening te bekwamen of maakte het niet uit welke opening er gespeeld moest, als er maar geschaakt kon worden. Of waren zij afgekomen op de gratis portretten die Gerard Paradies die dag ging maken van schakers in opperste concentratie?

Er was nog een primeur: wedstrijdleider Harrie Boom kon zijn tape ditmaal thuislaten, want de indelingen werden geprojecteerd via een beamer.

Rond vijf uur kon de balans van een dag competitie opgemaakt worden. In de A groep deden 13 van de 17 spelers precies wat er van hen op basis van hun rating verwacht mocht worden: hun plaatsingsnummer bleek identiek aan de plek die ze op de eindlijst innamen. In de B groep won ook de rating sterkste, maar daaronder was het beeld rommeliger, met bijvoorbeeld een 1400 speler (Nanne) die in de prijzen viel.
Ja, er waren toch prijzen. De penningmeester streek over zijn hart en vulde alsnog gewoontegetrouw enveloppen met geld. Honderd euro kwam terecht bij de jongste winnaar ooit: Liam Vrolijk, 60 euro was er voor Manuel Bosboom en vier spelers hadden recht op een tientje.
In de B groep was Carlos Preuter de man die 100 euro incasseerde, Rob van Slooten 60, Henk Plantfeber en Nanne Kingma elk 15 euro. Oud Pion lid Chris Rensink kwam een halfje tekort voor een handdruk en envelop.
Behalve in de derde ronde van de B poule, waarin zwart geen enkele partij wist te winnen, bleek 1.c4 niet bijzonder effectief. In 133 partijen werd er met wit slechts vier keer vaker gewonnen dan met zwart. Er werden deze dag dan ook geen nieuwe aanhangers geworven voor Kees zijn geliefde opening, maar zoals Manuel zei: het was een feestje!
Dat feestje hopen we volgend jaar weer te mogen geven.

Henk Enserink

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.