Knoeiende mannen

‘Onze broodjes zijn zo rijk belegd dat u wel smossen moét’. Het is de slogan van de Belgische broodjeszaak gelegen tegenover de speelzaal, waar Harrie en ik voorafgaand aan de derde ronde van het HZ schaaktoernooi gehaast wat calorieën  tot ons nemen. Dat is hoognodig, want de teller staat na 6 partijen op slechts een half punt. En dat alleen maar omdat Roland een bye heeft opgenomen in de tweede ronde om in Rotterdam te kunnen optreden met zijn band.

Het begon een dag eerder allemaal zo hoopvol. Zelf mocht ik op een DGT bord het opnemen tegen de Indiase Grootmeester Harika Dronavalli. (2485). Mijn vrouw Erna logde voor het eerst van haar leven in op een (live) schaakpartij. Erna kent de loop van de stukken, veel meer ook niet. Maar zij zag  wel dat we beiden driekwartier tijd hadden gebruikt en vond dat op zich al een goede prestatie. Wel ging er dreiging uit van de paarden van Harika, meende ze (terecht). Kort daarna speelde ik de zet die zij ook in gedachten had, Lxf6. De afloop laat zich raden.

Het was los van de inhoud toch een bijzondere ervaring. Ik zou gebruik mogen maken van de rookruimte waar alleen de spelers aan de hoogste borden toegang tot hadden. Niet dat ik rook, maar misschien kon ik daar wat socializen. Wat zou senator van Wely bijvoorbeeld vinden van het Ottenoffer dat Baudet onlangs uit de hoed getoverd had. Was dat correct?

Terug naar bord 7. Na 1 e4 zag ik tot mijn genoegen dat het nog niet verloren stond. Even later werden er twee bonnetjes op onze tafel  gelegd. Harika harkte ze als een croupier geroutineerd beiden naar binnen. Bevreemd keek ik haar aan, maar consumptiebonnen zijn blijkbaar niet voor de mindere Goden bedoeld. Bah, wat een rotmentaliteit. Ik  besloot ter plekke het roken met deze elite voor gezien te houden.

Het was helaas de enige juiste beslissing die ik achter het bord nam. Ter verontschuldiging is misschien aan te voeren dat haar aangename parfum mij zwaar bedwelmde. Dom dat ik zelf mijn aftershave in de Meern had achtergelaten. Die was me wellicht van pas gekomen in mijn derde ronde partij, tegen aanstormend talent Jule Cordes. Nu weigerde ik geurloos haar remiseaanbod en ging niet veel later het schip in. De derde nul.

Nee, wij mannen in Vlissingen zijn volledig de weg kwijt. ’s Nachts dwalen wij met de auto eindeloos over Walcheren voordat het huisje op Kamperland gevonden wordt. En op het bord gaat het al niet veel beter. Na acht partijen bedraagt de schamele oogst 1 punt, door Roland met veel moeite bij elkaar gesprokkeld tegen een rating van 1342.  

Harrie scoorde zijn nullen allemaal tegen sterkere tegenstanders en is dus verontschuldigd. Hij zit vanavond aan het allerlaatste bord tegen een 1300 speler. Henk speelt een paar borden hogerop conform zijn TPR tegen een ingeschatte rating van 1007.

Roland zit in de middenmoot en mag het vanavond opnemen tegen een 1900 speler. Hij had in de eerste ronde goede kansen tegen een speler van bijna  2200 maar blunderde een cruciale pion weg. Toen zijn tegenstander, een vrouw van 65,  dat in de derde ronde op haar beurt tegen Roland deed, riep zij verschrikt uit: Oh kut, sorry.

U merkt het al, dit verslag gaat voornamelijk over randverschijnselen. Geen diagrammen, geen flitsende combinaties. Veel gezucht en gesteun. Het is niet anders. Want op het bord wordt er voornamelijk gesmost. Dat is Belgisch voor knoeien. Misschien wordt het morgen beter. ’t Smoske laten we de komende dagen in ieder geval links liggen.

Wordt vervolgd.

Henk

 

Een reactie op “Knoeiende mannen

  1. Mooi verslag, Henk. En je wordt er meteen voor beloond met een vol punt. Congrats! Nu Harrie nog. Lastige start tegen jeugdige spelers, maar vandaag tegen een Duitse leeftijdsgenoot moet het kunnen. Die meneer heet Noelle, en tot nu toe grossiert hij in “noelle”. Zet ‘m op, Harrie!

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.