Rapidfinale: EsPion kwam, zag en overwon

EsPion 1 en 2 speelden afgelopen donderdag de finale van de SGA-Rapidcompetitie derde klasse. Het eerste is favoriet. Niet alleen door de hogere gemiddelde rating maar ook door de resultaten in de voorrondes. EsPion 2 deed er echter niet veel voor onder en kon zelfs 2-2 houden in de onderlinge confrontatie.

Beide teams beginnen de avond tegen elkaar. Het beste zou zijn als een van de twee met grote cijfers wint want dan is de kans groter dat een van de twee met de buit naar huis gaat. Desondanks worden er geen afspraken gemaakt vanwege integriteit en dat soort dingen. Een nieuwe opstelling van EsPion 1 doet ons goed. Twee partijen worden gewonnen, door Marcel en Johan, en de andere twee eindigen in remise. Een sterk begin voor ons als favorieten.

Ronde twee is spannend. Espion 1 mag tegen Caissa 3 die na hun zware nederlaag van vorige week tegen ons hun opstelling hebben veranderd. Ik mag tegen een oude bekende en kom snel in een moeilijke positie terecht maar met een paar combinaties draait de partij.

Wat de positie gevaarlijk maakt is de dreiging voor Dxd2, die niet geslagen kan worden door Dxd2 Rxd2, Txc1+ Td1, Txd1# Toch ga ik voor een counteraanval Dxc7! want bij Dxd2 zullen de puzzel-spelers het wel zien: Dxc8+ voor mat in 3 en Txc2 volgt ook met Dxc8+ voor mat in 4. h6 wordt gespeeld om mat achter de paaltjes te voorkomen maar helaas voor haar had ik alles doordacht en wilde meteen Pb3 spelen waarna ik na kort nadenken zie waardoor dat niet kan, al blijkt achteraf van wel. Een goed alternatief zie ik daarentegen in b4!. Hiermee verliest zwart geforceerd een toren of dame voor een toren. Na een minuut of tien nadenken gaan we één van de geforceerde combinaties in en mijn tegenstandster geeft even later op.
Johan wikkelt een mooie winst af en Tijn moet helaas zijn meerdere erkennen. Als laatst speelt Marcel die probeert in een vrij lastige positie remise af te dwingen maar kan die in tijdnood helaas niet vinden. 2-2 dus. EsPion 2 wint in de tweede ronde met 3-1 van Amsterdam West 8 waardoor het eerste nog steeds op koers ligt voor de titel.

Tijn vermaakt zich ook buiten de speelzaal
De laatste ronde breekt aan en onze captain Johan rekent uit dat een 3-1 winst sowieso genoeg is voor de titel. We kijken naar een strategische opstelling. Zelf ben ik ondertussen al zeven rondes ongeslagen met wit en Johan is deze avond tot nu toe foutloos. De opstelling wordt aangepast: Johan blijft op bord 2 om te spelen tegen iemand met een score van 9.5 uit 11 en ik ga van bord 3 naar 4 om met wit een punt binnen te brengen.

Het begint goed want een grappig trucje werkt bij mijn tegenstander waarmee ik een dame win ten koste van een loper waarna ik de partij kan uitschuiven. Tegelijkertijd zie ik de tegenstander van Marcel op bord 3 zijn eigen loper vast zetten à la Fischer wat Marcel prima uitspeelt. De tot dan toe succesvolle tegenstander van Johan offert vroeg een stuk voor een aanval wat niets oplevert door goed verdedigen van Johan die het eindspel zonder problemen uitspeelt en met het derde punt is de buit al binnen! Tijn verdedigt nog een eindspel met een pion achter en komt tot remise. 3.5 – 0.5 waarmee EsPion 1 kampioen is van de 3e klasse.

Strijdbare blikken bij EsPion 2

EsPion 2 speelt in de laatste ronde gelijk tegen Caissa 3, waardoor ze een keurige 2e plek binnenslepen. EsPion op 1 en 2, een fantastisch resultaat!

Tim

3 reacties op “Rapidfinale: EsPion kwam, zag en overwon

  1. Samen met Harrie Boom getuige geweest van deze geweldige prestatie van onze rapid teams. Ik ben bijzonder onder de indruk van de stimulerende kwaliteiten van de captains, de teamspirit en gedrevenheid om een mooi resultaat te behalen. Missie geslaagd. Proficiat! Op naar de volgende editie, wie weet dan met drie EsPion teams….

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.