Afgematte mannen

Het zit erop, acht dagen Vlissingen. Een andere titel was gewoon niet mogelijk, want we zijn doodmoe. Afgemat en voldaan, alhoewel Roland en Harrie niet echt kunnen geloven dat Henk dat laatste ook is. Die heeft immers 50 ratingpunten verspeeld. Dit wordt andermaal diagrammaticaal helaas een sobere bijdrage. Veel randgebeuren, nauwelijks inhoud.

Harrie treft een tegenstander die met de Dame op avontuur gaat. Maar daar schrikt een Harrie niet van. Hij krijgt zelf verschillende keren de gelegenheid een pionnetje te snoepen. Doet ie niet, doet ie wel. Tja, wat is wijsheid? Tja? Toch maar doen, of beter niet Weifelachtigheid en avontuurlijkheid houden elkaar deze middag keurig in balans. Harrie komt daarmee op 4 punten.

‘En Roland, wat heb je gedaan?’ Samen met Harrie kijk ik bij een biertje naar mijn zojuist afgelopen partij als onze kopman binnen komt shuffelen. Roland tuit licht de lippen en haalt zijn schouders op. Natuurlijk heeft hij gewonnen. Hoe kunnen we daar aan twijfelen?

‘En hoe ging dat ongeveer?’ Kijk dat is een vraag die de tong wel losmaakt. Ik vat het oneerbiedig kort samen: ‘Ik had een paard op h7 dat helemaal niet meedeed. Harrie dacht daarom dat ik slecht stond. Maar dat paard werd niet veel later de held van het bord.’

Harrie en Roland scoren en zijn dus het mannetje. In de autorit naar huis gaat het tot vervelens toe alleen maar over TPR’s. Wanneer we rond 18.46 langs Kortgene rijden zegt Roland: ‘dat is denk ik mijn TPR. Harrie, kan jij dat even opzoeken?’ Mijn TPR is twee uur eerder al weggetikt.

Vooruit, mijn partij dan. Ik speel een Siciliaan met 2.f4, mij aangeraden door Jule Cordes. Het werkt, want mijn tegenstander verzinkt al gauw in diep gepeins. Ik heb tijd om rond te kijken. Schuin tegenover zit een Oosterbuur, speelt ook een Siciliaan, maar dan met zwart. Hij peutert routinematig in zijn neus. Vervolgens bestudeert hij aandachtig zijn opgraving. Maar hoe komt hij nu aan die rare dubbelpion op de c-lijn? De meest plausibele verklaring is ook een smerige: bij zijn werkzaamheden is er waarschijnlijk onbedoeld een flinke brok losgeschoten.

Met dit soort observaties zit ik mijn tijd te verdoen. Wanneer ik eindelijk weer aan zet ben, offer ik overtuigd een pion om de f-lijn te openen. Mijn tegenstander, een 1936 man die eerder al veel moeite met Harrie had, ziet blijkbaar ook dat het deugt en biedt remise aan. Ik noteer zijn aanbod maar speel verder, offer eerst een stuk tegen twee pionnen, dan een toren tegen twee stukken. Maar nog altijd is er druk. Die wordt de man bijna fataal. Op zet 40 schrikt hij opeens op als er nog 3 seconden op de klok staan. In de laatste seconde weet hij toch een zet te vinden die niet verliest. Uiteindelijk leg ik toch het loodje.


Om 19.36 uur – precies het getal dat volgend jaar onder mijn naamkaartje prijkt – arriveren we in De Meern. Erna wacht ons daar met een maaltijd op. Bij de couscous hoort Roland verbaasd aan dat Erna dingen weet over ratings. Harrie eet intussen lekker door.

Het was een mooie week. Morgen maar weer eens naar de kerk.

Henk

Ps: de schaakkalender 2020 blijkt helaas nu al uitverkocht. Jammer voor de winnaar.

De Zeeuwse schaakweek van Harrie, Henk en Roland in zeven delen:
1. Knoeiende mannen
2. Liegende mannen
3. Mannen in analyse
4. Mannen in observatie
5. Boos meisje
6. Duikende mannen
7. Afgematte mannen

6 reacties op “Afgematte mannen

 1. Rust lekker uit, afgematte mannen. Jullie resultaten mogen er wezen. Als we Henks partij tegen Harika niet meerekenen zijn jullie samen op 50% uitgekomen. Petje af. Maar, Henk, heb je al een alternatief bedacht voor de schaakkalender 2020? Ik val zelden in de prijzen, dus deze laat ik me niet afpakken!

   1. Ik had iets originelers van je verwacht, Henk. 😉 Maar dat komt vast nog als je weer uitgerust bent. Overigens heb ik me kostelijk geamuseerd met je stukjes. Veel dank daarvoor!

  1. Leuk dat je de verhalen gelezen hebt. Te moe voor Brugge

   Maar waar was jij dit jaar in Vlissingen Richard? Van Wely vroeg zich dat ook af. Naast etterig goed schakende jongetjes en boze Duitse meisjes zijn zestigplussers zeer welkom.

   Maar wie verwees jou naar onze site?

   1. Dick van der Eijk heeft mij op de site gewezen. Volgende maand ben ik ook al een week in Vlissingen (Film by the sea) en de vakantiedagen raken op. Bovendien speel ik toch liever overdag. Maar wie weet ben ik volgend jaar weer ‘van de partij’.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.