EsPion 2 boekt tweede overwinning

De tweede klasse A van de SGA-competitie kent dit seizoen teams van uiteenlopende speelsterkte. Drie teams steken er bovenuit en drie zijn duidelijk zwakker. EsPion 2 hangt daar een beetje tussenin dus was het prettig om in de eerste speelronde meteen te winnen van het gelijkwaardige KLM-Pegasus 1.

Afgelopen donderdag kwam een van de sterkere teams, VAS 9, naar Torendael.

Het verpletterde in de eerste speelronde nog Amsterdam West 8 met 7-1. Ten opzichte van die wedstrijd ontbrak nu hun sterkste speler maar als vervanger hadden ze een andere kanjer meegenomen: Tejo Hagen, de man die een paar dagen eerder op indrukwekkende wijze de B-groep in het Kees Besselinktoernooi nog op zijn naam schreef. Wij moesten het deze avond doen zonder Dick en hadden gemiddeld bijna 100 Elo-punten per bord minder. Een serieuze uitdaging dus.

Net als vorige keer opende ik zelf vlot de score. Nadat ik een voordeeltje te pakken had was mijn tegenstander blijkbaar compleet van slag en kon ik het eenvoudig afmaken. Een nuttig punt want Alfred had het erg lastig en niet veel later was de stand alweer gelijk. Op de andere borden zag het er allemaal solide uit bij ons maar nergens was er echt noemenswaardig voordeel.

Frans en Mart haalden beide een halfje binnen, Peter had z’n tegenstander opeens in de tang en bij Harrie, Marcel en Willem zag het er nog altijd stabiel uit. Marcel bood remise aan, er van uitgaande dat Peter wel zou gaan winnen. Zijn tegenstander had een groot tijdvoordeel en besloot dat te gebruiken door eerst de ontwikkelingen op de andere borden af te wachten. Harrie tekende even later wel de vrede met Tejo Hagen die door Harrie’s 1. e4 niet in z’n kracht kwam.

Veel interne partijen waren inmiddels afgelopen en een aantal spelers van EsPion 4 keken vol bewondering toe. Het is gewoon mogelijk bordpunten te scoren tegen een team van VAS en zelfs matchpunten zijn haalbaar. Peter zette daarvoor een belangrijke stap door zijn veel sterkere tegenstander daadwerkelijk te verslaan:

Vreemd genoeg ging de tegenstander van Marcel hierna alsnog akkoord met remise. Tijdens het wachten had hij allemaal spoken in de stelling gezien en durfde niet meer door te spelen. Het was nu aan Willem om het beslissende halfje binnen te brengen. Met twee lopers tegen twee paarden dacht ik dat hij iets beter stond maar toen zijn tegenstander zelf remise aanbood kon hij dat in het belang van het team natuurlijk niet weigeren: 4,5-3,5.

Een fraaie overwinning met vijf remises waarmee we hebben aangetoond als ploeg uiterst taai te zijn. Op 13 december is Amsterdam West 8 in het Bilderdijkpark de volgende tegenstander.

Johan

5 reacties op “EsPion 2 boekt tweede overwinning

 1. Vol bewondering over dit resultaat van ‘ons’ tweede team en het verlichtend verslag heb ik voor de schrijver daarvan toch een vraag.
  Omdat we een vereniging zijn waar we allemaal onderdeel zijn van een competitie, verschijnt automatisch aan het eind van het seizoen een lijstje met bovenaan de best presterenden en onderaan de slechts presterenden. Liefhebbers voor de externe competitie worden in de volgorde best tot slechts in teams geplaatst. Dus heel verwonderlijk mag het niet heten dat het vierde en laatste team uit de slechtste spelers bestaat. Het tweede team zit daar natuurlijk ruim boven.
  Dat nu deze fraaie overwinning van het tweede team extra moet worden bewierookt door een vergelijk te trekken met het verschrikkelijk slechte resultaat van ‘ons’ vierde team tegen een elfde (!!) team combinatie van VAS begrijp ik niet. Ik vind het eigenlijk ook niet leuk, het neemt de glans van de overwinning echter niet weg. Maar een team dat op alle borden heeft verloren wacht niet op dit soort grapjes kan ik de schrijver verzekeren.

  1. Heer Es, ik snap je punt maar in z’n algemeenheid is met wat plaagstootjes over en weer natuurlijk ook niks mis. EsPion 4 heeft vorig seizoen in de 4e klasse prima gepresteerd en gaat dit jaar op een niveau hoger met ‘de slechtste spelers’ ook echt nog wel punten pakken. Zie deze vergelijking dan ook vooral als een prikkelende aanmoediging voor EsPion 4!

   1. Ook van mij is het natuurlijk een aanmoediging voor EsPion4.
    Van kom op nog 6 wedstrijden te gaan, nog is niet alles verloren.

 2. Namens mijn gehele team, en destijds invaller André, dank ik bovenstaande schrijvers voor de prikkels en de montere taal. Een uitslag zoals eerder aangehaald heeft van zichzelf echter ook een zeker effect kan ik u verzekeren.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.