Vliegende start voor EsPion 2

Een nieuw seizoen en dat betekent weer nieuwe teams. Frans, Harrie, Marcel, Mart en Peter bleven het tweede trouw. Willem, vorig jaar nog vaste kracht in het eerste, ruilde van team met Henk en Alfred kwam over uit het derde ten koste van Bram. Tenslotte mocht ondergetekende de plek van Constantijn opvullen, afgaande op de laatste interne speelronde niet echt een versterking.

Afgelopen dinsdag was de eerste wedstrijd in Amstelveen tegen het vlaggenschip van KLM-Pegasus in een voor ons vertrouwde ambiance: Een woon-zorgcentrum.

In de laatste speelronde van vorig seizoen ging datzelfde KLM-Pegasus er in Torendael met een 5-3 overwinning vandoor dus er viel wat recht te zetten deze avond. Willem was helaas verhinderd maar in Dick werd snel een meer dan waardige vervanger gevonden. Op bord 1 mocht hij het opnemen tegen de sterke Lucas den Boer, een confrontatie tussen twee 1900-spelers in de tweede klasse!

Zelf had ik  een relatief gemakkelijke avond met wit op bord 5 en na 18 zetten stak mijn tegenstander z’n hand al over het bord. Hier viel voor zwart ook weinig eer meer te behalen: 

Marcel zag in deze snelle winst aanleiding om remise aan te bieden. Er was op de andere borden nog weinig tekening in de strijd dus het kon. Z’n tegenstander ging meteen akkoord. Even later kwam ook Mart remise overeen en om een uur of 10 stond er 2-1 op het verdekt opgestelde scorebord.

Dick bouwde op bord 1 ondertussen aan een degelijke stelling. Op het bord ernaast bokste Peter op tegen een ratingverschil van 150 punten. Hij kreeg de kans om met de loper in te slaan op de vijandelijke koningsstelling wat de inleiding vormde voor een boeiend vervolg. Op de onderste borden stond Harrie een pionnetje voor, bij Alfred zag het er remise-achtig uit en het bord van Frans taxeerde ik met een stuk achter als verloren.

Harrie kreeg een remise-aanbod, sloeg het terecht af, won hierna vrij snel een stuk en daarmee het derde punt. Alfred had nu ook wel oren naar remise maar gezien de stand en de stellingen op de overige borden ging zijn tegenstander uiteraard niet akkoord. Dick had een mooie penning op het bord staan waarmee hij waarschijnlijk een stuk kon gaan winnen. Peter zorgde ondertussen voor vuurwerk, had een kwaliteit en een pion te pakken en na het beheerst opvangen van alle dreigingen van zijn tegenstander stuurde hij aan op dame-ruil. Zijn tegenstander reikte hem de hand in de wetenschap dat hij bij deze ruil een verloren eindspel op het bord heeft staan.

4-1 en dus waren er nog drie borden over om het beslissende halfje te scoren. Alfred kwam in een moeilijk paarden-eindspel terecht, verloor een cruciale pion en daarmee helaas ook de partij. Frans incasseerde ondertussen ook de onvermijdelijke 0 en zo werd het druk rond het bord van Dick. De penning stond er nog steeds en beide spelers hadden er inmiddels zowat alle stukken op gericht staan. Beide klokken kwamen onder de 5 minuten en de spanning steeg voelbaar. Een ervaren speler als Dick moet dit toch kunnen uitspelen? Sympathiek als hij is en in het belang van het team bood hij nog remise aan maar zijn tegenstander speelde door en dan kent Dick geen genade meer. In korte tijd gingen er veel stukken van het bord en met een fraaie combinatie was het pardoes mat.

Een prima seizoensstart dus voor het tweede. Op 15 november is in Torendael het negende team van VAS de volgende opponent.

Johan

2 reacties op “Vliegende start voor EsPion 2

  1. Wat een multitalent ben je toch, Johan! Schaken, coachen, schrijven: het kost je schijnbaar geen enkele moeite. Petje af ook voor de andere winnaars van de avond: Harrie, Peter en Dick. Mooie partijen tegen sterke opponenten.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.