1647 (3)

Belevenissen van een underdog

Het goede nieuws is dat ik vandaag eindelijk weer eens gewonnen heb gestaan, het slechte laat zich raden. Het werd een zeer bijzondere middag.

Ik speelde tegen een naamgenoot. Maar zijn ouders hadden er beter aan gedaan hem Pietje te noemen, want oh oh oh, wat was deze man precies. Het begon meteen al bij het rechtzetten van de stukken: Henk nam ook de mijne voor zijn rekening. Ook in de partij zat hij geregeld aan mijn stukken om ze nog centraler op de velden te plaatsen. Dat gebeurde zo vaak dat ik Henk lichtelijk geïrriteerd voorstelde dat hij mijn zetten ook maar ter hand zou nemen.

Het was bedoeld als een geintje, maar pietje precies vond het een goede optie. Dus vroegen we toestemming aan scheidrechter Bert, die even daarvoor in het zonnetje gezet was met zijn 88 jaar. Bert was nog in feeststemming, dus welwillend. En zo voerde Henk vanaf toen alle zetten op het bord uit, een beetje zoals het gaat wanneer je met een blinde schaakt. Nee, niet inkoppen deze voorzet svp.

Of het daardoor kwam weet ik niet, maar mijn stelling knapte er zienderogen van op, zodanig dat ik gewonnen kwam te staan met Henk ook nog eens in hoge tijdnood. Want voor zijn dubbel aantal uit te voeren zetten had Bert extra tijd namelijk niet nodig gevonden.

Pietje precies kreunde als hij zelf mindere zetten deed, maar het moet gezegd, toen hij vlak voor de tijdcontrole met een enkele zet mijn stelling aan gort sloeg, deed hem dat zichtbaar pijn. Bijna verontschuldigend voerde hij hem uit. Het pleit voor deze Henk.

We analyseerden nog wat in de Moriaan, een vriend van hem kwam erbij zitten. Ik kreeg van Henk complimenten over mijn soms verrassende keuzes. We dronken een biertje.

‘Is dat niet iets voor jou Henk? Wij organiseren met een groep vrienden elk jaar in oktober/november een schaaktoernooi in Portugal.’ Ik was aangenaam verrast, maar aarzelde. ‘Manuel Bosboom komt ook.’ Ik was om.

Zo liep een mooie schaakmiddag ten einde. Morgen ronde zes al weer.

Ens

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.