De vlaggenschepen

Het was ooit zo overzichtelijk: EsPion had verschillende teams in de SGA-competitie die keurig op speelsterkte genummerd waren. Sinds 2019 hebben we ook een team in de landelijke KNSB-competitie en zo ontstonden er twee teams met de naam EsPion 1. Dan doemt natuurlijk de vraag op: Wat is nu het echte vlaggenschip van onze vereniging? De afgelopen dagen kwamen beide eerste teams in actie.

Het KNSB-achttal ontving zaterdag in het Bilderdijkpark Botwinnik 2. In de eerste ronde was al overtuigend gewonnen van LSG 6 en om de kampioen-ambities kracht bij te zetten was ook nu een zege noodzakelijk. Het werd een spannende confrontatie.

Captain Dick zette het team op het juiste spoor door de vijandelijke koningsstelling vakkundig open te breken. Helaas greep Pieter in een complexe stelling mis waardoor het lange tijd 1-1 stond. Het lukte mij om na wat moeilijkheden af te wikkelen naar een toreneindspel met een miniem voordeeltje waarop mijn tegenstander remise aanbood. Omdat het nog onduidelijk was hoe het op de andere borden zou aflopen speelde ik door.

Rudolf verloor, Casper won, Frank won en Constantijn verloor. 3-3. Echt voortgang boeken in mijn eindspel lukte niet. Vincent bevond zich inmiddels in een lastig parket: zijn tegenstander had zijn dame en paard in stelling gebracht om de genadeklap uit te delen. Niemand zag het meer aankomen maar Vincent wist nog een konijn uit zijn hoed te toveren: tweemaal schaak en de dame kon tot afgrijzen van zijn tegenstander worden opgeraapt. Mijn tegenstander besloot hierop voor de zoveelste keer remise aan te bieden wat ik nu uiteraard gretig aanvaarde. 4,5 – 3,5:

Op 27 november staat in Amsterdam-Oost de topper tegen Caïssa 4 op het programma.

Waar het KNSB-achttal mikt op een topklassering lijkt het SGA-achttal op voorhand te moeten knokken tegen degradatie. Afgelopen maandag kwam Laurierboom-Gambiet 1 op bezoek en zo ontvingen we sinds lange tijd weer eens gasten in eigen huis. Het bovenzaaltje werd voor het eerst in gebruik genomen.

Op bijna elk bord was het het ratingverschil niet in ons voordeel. Zelf had ik het erg lastig, kwam in een eindspel terecht met twee pionnen achter maar graaide daarin toch nog een halfje mee. TurboTim maakte snel daarna zijn reputatie weer eens waar door in vliegende tijdnood zijn tegenstander met enkele rake zetten te verschalken.

Inmiddels hadden we door een zege van Henk en remises van Rudolf en Pieter al 3,5 punt te pakken. De stelling van Roland zag er al lange tijd veelbelovend uit en hij verzilverde zijn voordeel. De zege zat in de tas.

Alleen op het bord van Constantijn werd toen nog gespeeld Na wat moeilijkheden lukte het om af te wikkelen naar een eindspel met een pion minder maar door de ongelijke lopers kon hier niets meer gebeuren. Zijn tegenstander speelde echter door en moest deze koppigheid bekopen toen hij onnodig verstrikt raakte in een matnet. De kers op de taart.

Op maandag 29 november volgt de confrontatie met de schatkistbewaarders van de Wachter 1.

Welk team zich ook het echte vlaggenschip mag noemen, beide liggen uitstekend op koers!

Johan

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.