Leiden!

Na ruim anderhalf jaar Corona-stilstand was het gistermiddag eindelijk zo ver: een teamwedstrijd van EsPion. Het KNSB-achttal reisde af naar het denksportcentrum in Leiden alwaar de bar de hele middag dicht bleef om zo geen QR-codes te hoeven scannen. Het was volle bak, van grootmeesters in de meesterklasse tot goedbedoelende amateurs. Wij mochten het opnemen tegen LSG 6, op papier de zwakke broeder in onze poule.

Na een uur spelen keken we elkaar toch wat bedenkelijk aan. Op geen enkel bord hadden we al iets concreets in handen. Opeens gaf debutant Casper ook nog een toren cadeau. Enigzins van slag knokte hij zich toch terug in de partij en won alsnog! Knap gedaan. Frank had ondertussen eveneens zijn tegenstander op de knieën gekregen.

Zelf kreeg ik niet echt grip op mijn tegenstander, ik speelde wellicht wat te oppervlakkig en besloot af te wikkelen naar een paardeneindspel waarin ik wel perspectief zag. Na overwinningen van Vincent, Constantijn en Pieter stonden we op een riante 5-0 voorsprong. De tegenstander van Tim bleef rustig nadenken terwijl er steeds minder tijd op zijn klok stond en liet zelfs zijn vlag vallen. Hij snapte niet meteen wat dit betekent maar het oordeel van de wedstrijdleider was duidelijk: ‘je hebt verloren’.

Mijn eindspel was boeiend maar werd van beide kanten zeker niet foutloos gespeeld. Nadat ik een pion voor stond dacht ik met het offeren van het paard de winst alsnog naar mij toe te trekken maar gedecideerd offerde mijn tegenstander terug waarna ik toch moest berusten in remise. Nu speelde alleen captain Dick nog. Hij was in een paardeneindspel verzeild geraakt met een pion minder waarin hij moest knokken voor een halfje. Dat lukte niet. Zijn tegenstandster bleef ook na 4,5 uur schaken uiterst koel, liet zich niet van de wijs brengen door een wanhoopsoffer van Dick en gaf de eindstand voor LSG 6 zo een wat dragelijker aanblik.We leiden! Op 6 november volgt een serieuzere test als het tweede team van het Zoetermeerse Botwinnik naar Amsterdam komt.

Johan

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.