de partij tegen van Pol

de stelling bereikt na 21 zetten wit aan zet was


Hierover is veel te zeggen, ik doe het zonder computer omdat dat beter weergeeft hoe ik dacht achter het bord.
Roland zei ongeveer bij deze stelling het zou heel mooi zijn als je dit remise hield.
Ik dacht dat mits ik goed oplette dat wel moest kunnen.

want ik wil de witveldige lopers ruilen die van wit is sterk op g2, maar dan moet het witte paard op d 4 weg hoe doe ik dat?

Hoe activeer ik het slappe paard op e8 en de twee torens?
Nu viel me de penning van dame en toren op op de witte velden, dat bood kansen. En om niet ge h lijnd te worden, moest ik goed oppassen, immers zet een toren op de h lijn sla op h 7 en dan de dame naar de h lijn en t wordt erg krap daar achter, dat wilde ik voorkomen.

Een loper op g 4 brengt dit.
Wit aan zet speelde fe5x. Nu dacht ik lang na, voor beide manieren van terugslaan is iets te zeggen.Ik vond een paard centraliseren toch wel een goed idee ook om L g4 voor te bereiden. bovendien kan ik dan met L h5 aan de rem trekken en evt een paard op g 4 parkeren.
De pionslag geeft wat meer ruimte . Pe5x.
T f4 dat begreep ik en ik begreep het niet. HIj wil naar de h lijn. Maar waarom niet eerst L c1 activeren?
Ik dacht lang en besloot niet te switchen met P c6 om P d4 weg te jagen. Nu al L g4 niet doen ivm Tg4 en Dg4 en wit is veel beter. En dus Dc8.

Wat wil zwart nog :het liefst dat pionnenblok opruimen maar als het blok blijft is de donkerveldige loper voor de aanval vrij nutteloos. Lekker zo laten. Op de dame vleugel is ruimte te halen en er is het nodige te activeren.
Voor absolute nood h6 doen als hij slaat K h7 doen en de witte pion is een handige blokkeur.( als hij niet slaat doe ik daarna h5.
Of ik speel Kh7 en Th 8 en steun zo de h lijn opening.
Tdf1 Lg4. Df2 P c7( na lang denken gespeeld, met de optie Pe6 maar dan wordt P c6 erg onoverzichtelijk en een tactisch slagveld wat ik niet geheel uit kon rekenen met als gevaar dat ik zijn witte loper niet ruilen kan.
Na veel denken b3. Ik dacht hij weet het ook niet en wil nu via b2 zijn loper activeren. En Paard e5 belagen.
dus b4 om Pb5 te doen en mn eerste doel te halen P d4 weg. Tfe1 die snapte ik niet. Immers Te5 x faalt omdat de loper gedekt is door de dame. En dus: P b5. Pb5x T b5x. De zwarte verdediging is een stuk opgeknapt vond ik .

Td4 wit zoekt een handvat om de zwarte verdediging te kraken. En dus T d8 . Dd2. die zet heeft een bezwaar:P f3.
Ik keek hier ook naar Dc5 Dc3 L h3 L f3.
Ik wilde l h5 als resource houden en dus.. Pf3. Lf3x lf3x schaak. Kg1. wat nu? Dc6 of Dc5 of loper terugtrekken en een batterij maken? Immers H1 is vrij? d5 deed ik om de loper de pion te laten dekken. Df2. Nu was ik moe en dan komen de foutjes en bijna vergat ik dat de loper instaat..Lh5. Niet de beste maar het maakt wel duidelijk je komt er niet door voorlopig. Te7 dan hier naar binnen.a5 rustig positie versterken . Lb2 Tc5.
Td2 Dg4 schaak (de computer kwam hier met L d1 een zet die ik niet snel zou zien en al helemaal niet in naderende tijdnood.)Dg3 dat is de dame. Dus als we teruggaan naar het begin is zwart behoorlijk opgeschoten.
Loper paard en dame geruild torens actief slappe paard kwijt. Na dameruil op g3. Heeft wit nu ook een dubbelpion.
Dg3x hg3x
Dus mijn h pion verliezen is geen ramp. L g4 Om de toren in te sluiten.L d4 t b5.K f2 Le6. Dat is onprettig de witte toren kan ingesloten raken.Ke3 K f8 .( ik wil toren e7 proberen te ruilen. weer een aanvaller weg.)
Tc7 hij ziet het. Tc 8 met een remiseaanbod ( L c5 schaak faalt op t c5 x en of je nu op c 8 of c5 slaat je hebt een loper verloren en kan opgeven.) tc8x ik speel nog even door deelt hij mee. Immers het is 4-3 voor ons. lc8x
De ongelijke lopers lonken. Wit probeert nu met zn koning binnen te komen hij kan de h pion winnen maar heeft daar niet veel aan. Kf4 Le6 Ke5 Tb7 de toegang sluiten . Toch kan hij hier wel K d6 doen alleen vereist dat rekenwerk en met weinig tijd ga je dat niet doen..Lc5 schaak Ke8 na lang denken. Ik wilde de hoek uit besloot ik en naar de andere vleugel lopen en de witte koning stoppen Nu ziet hij de pionwinst
Th2 tja even schrikken maar welbeschouwd is het niet erg door de dubbelpion. Kd7 Th7x.Kc6 kd4.Tb5 le7 . Daar doet de loper weinig prima dus. Nu zag ik dat als hij Toren e6x kan doen ik niet met de pion kan slaan en dus bedacht ik houd de toren als hij de loper aanvalt op de zesde rij. In tijdnood zijn dit dingen die je je voorneemt en toch vergeet gek genoeg. Als de torens geruild worden is het remise. Als ik binnendring in zijn stelling krijg ik kansjes.
T b8 om binnendringen via de achterdeur te voorkomen. Th2 K b5 het tweede nut van de vorige zet.
C3 twee keuzes wat zal ik doen? bc3x Kc 3x
T c8 schaak K d4 Tc1 daar is ie dan.
Wat zal ik doen?Het is tien voor twaalf en de oppas kan tot kwart voor twaalf stress …. Dus een duidelijke remise nu.
T c6 ( dekt de 6e rij en schaakjes voorkom ik ook ) tb8 schaak tb6. a4 Kc6 Ta8 Tb3x Ta5x

En nu een forse mispeer Tg3x.?? Immers de zesde rij wordt losgelaten en met Ta6 en Td6 en Te6x wint wit simpel al kan zwart nog wat pionnetjes halen. Hij verliest een loper. Tc5 schaak gelukkig hij ziet het niet. Kb7 Tb5 schaak en eeuwig schaak.

Een behoorlijk gevecht. Met een prettige afloop voor ons.
Op naar de laatste ronde.
En ook nu had na een fout de hele partij in rook op kunnen gaan, t bljft een raar spel

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.