uit de greep van de schaakgodin

De dolle dinsdag naderde. In Buurthuis Lydia.
De purperverkoopster uit Thyatira die Paulus noodde in haar huis te komen, een fascinerende zin van 2000 jaar oud,
wat zou Lucas daarmee bedoeld hebben?
Een vraag waar je veel over kunt denken, uit vele gezichtspunten.
Je gaat de trap op door klapdeuren, kinderen komen naar buiten. De oppas heeft maandag gezegd dat ze kan.
Mijn voorgevoel zegt me dat ik Pol zal treffen dat hij zal spelen wat ik denk.

Een paar jaar terug had ik wit toen deed hij tsjigorin. d4 d5 c4 pc6 en later lg4 en ruilen op f3
Na een lang gevecht kwam ik iets beter te staan toen en in wederzijdse tijdnood werd het remise.
een vechtjas, die topscorer van de SGA is. En qua rating even sterk ongeveer.

Voor de partij hadden we het over Sjerrie die met snorfiets zonder helm op het fietspad reed. Stoute Sjerrie.
Mijn collega sprak hem er op aan en hij ging de weg op op het oog. Zodra Sjerrie dacht dat mijn collega niet keek ging hij het fietspad weer op. We meenden dat we een andere definitie van het begrip waarheid hanteren dan de man van de boreale wind. Ook een Goden land het land van de Hyperboreeers was de plek waar Apollo een deel van het jaar vertoefde.

Nadat we hierover gekout hadden, ving het aan. Het was spannend vandaag want de koploper Bovenij had gelijk gespeeld, als we zouden winnen konden we op 1 punt komen.
Op papier is Caissa sterk, maar vandaag hadden we kanonnen Vincent en Dick erbij. Altijd lekker.
De hoogste gerate speler van caissa zat op bord 5 met 1934 , hij trof Eric.
Roland bleek een vrije dag te hebben dankzij iemand die niet op kwam dagen, toch raar bij zo n grote club.
Want Caissa lijkt me met afstand de grootste club van de stad. ( en misschien ook wel de sterkste??)
Maar dat terzijde.
1-0 voor dus. Ik was al snel aan het bord gebonden en mocht verdedigen, dat kan ik best redelijk .
Naast me zag ik Henk al snel afwikkelen, meer ruimte en ontwikkelingsvoorsprong. Hij speelde tegen de vroeger bekende basketballer Marionneaux. Die ruilde af om zo de zaak gelijk te trekken, hij onderschatte de positie wellicht .
Henk wikkelde bekwaam af naar een eindspel met paard en pionnen tegen loper en pionnnen. De loper had weinig ruimte en Marionneaux creeerde die ook niet. En dus pionwinst. betere structuur voor Henk en de stukken konden weer in het doosje 2-0. Ric was in tijdnood. Roland legde uit dat het mooi was als ik dit remise wist te houden.
Dat het onduidelijk was en alle kanten op kon.
Eric kwam in de verdrukking had een pionverlies bereidde een fantastische truc met helaas een gat in de berekening :een mat op f 1. Terwijl hij op fraaie wijze de dame dacht te winnen. Vincent won. 3-1.
Hierna heb ik vooral zelf veel nagedacht en veel aan het bord gezeten om een gedrukte positie te houden.
Ric verloor Rudolf verloor Dick won 4-3 is het en iedereen komt om mijn bord staan. Deze keer werd ik niet nerveus.
Had mij voorgenomen niet te speculatief te doen. Dat leidde tot een paar gemiste kansen, maar voor van Pol: tot de lastigheid dat hij steeds gestopt werd. Hij had pionnen op g5 en f6 met een blokjepionnen op g6 f7 h7 van mij, wel op letten: op mat op de onderste rij. Hij had kort gerokeerd dus was zijn koning niet veilig. Na lang manoeuvreren ruilde ik zijn paard op d4. Nu ging zijn loper op g2 eraf. de zware stukken en een ongelijke loper resteren.
Lijkt gelijk met wederzijdse kansen. De tijd. De tijd. ik stond steeds iets voor. Maar nu haalt hij me in nog: tien minuten en hij 14. Ha een schaak en hij moet nu dames ruilen. Nu dringt zijn toren binnen. Na wat geschuif kan die geruild . Koningsmars. Vlak voor het einde van de partij vergeet ik wat ik de hele tijd tegen mezelf zei pas op voor een torenoffer op e6 om een vrijpion te maken. Een zet te vlug gespeeld. Gelukkig hij ziet het niet, nu kan hij alleen met hele grote risico s doorspelen. Hij aarzelt. Inmiddels had ik een plan en dus nam mijn tijd weer toe, en de zijne af.
Als ik fitter was geweest en niet een oppas dringend af moest lossen speelde ik door. Mijn vorige remiseaanbod sloeg hij af. Pakte een pion . Maar die was toch waardeloos. En zo denkt hij en denkt hij en geeft schaak en weer en weer . En stak een hand uit.

Het is zover. Ik heb standgehouden. Een mispeer die niet werd afgestraft. maar ja wie maalt daar nog om?
We winnen van het sterke Caissa.

In tegenstelling tot mijn partijen tegen van Hoorn waar ik een goede stelling verloor evenals tegen Meester houd ik het nu remise.

Hoe nu? Als we de laatste ronde winnen en BovenIJ verliest dan zijn we kampioen. Bij een gelijkspel van Bovenij zijn ze qua boordpunten niet meer in te halen.

Sjerrie schaakt ook, hij heeft geen rating.
Je kunt hem net als een schaakpartij analyseren en van veel kanten bekijken.
Dit alles heb ik bij mijzelve overdacht terug fietsend op een avond domweg gelukkig
langs de Israelskade

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.