Azijnpisser over promotiespook

De Bloggers hebben het wellicht al gelezen. Roland is najaarskampioen geworden en in de B-Groep is Jacques eerste geworden, waarlijk een prestatie!
De einduitslag zoals Harrie hem presenteerde begeleidde hij met een korte verklaring omtrent wat struikelblokken waar hij mee te maken kreeg.
Juist daarover wilde ik hier wat zeggen.

=
Vooraf moet ik een paar dingen helder stellen:
om een uitvoering van besluiten te bekritiseren noem ik namen van clubgenoten. Daarmee bedoel ik niets persoonlijks richting hen.
En belangrijker: ik kan hier wel een variant van een azijnpisser opvoeren, maar ben zelf, dus uitsluitend ikzelf, schuld aan het niet-promoveren.
Aanvullend kan ik ook nog zeggen dat ik de ongein over mezelf heb afgeroepen door te zeuren over een mogelijke extra promotieplaats die ik voor mezelf dan in het verschiet zag natuurlijk…
Ook is het goed om te weten dat ik het interne competitie systeem niet ter discussie stel, maar de gevolgen die de eindstand met zich meebracht.
=
Wat er precies in de ledenvergadering is besproken, anders dan wat het wedstrijdreglement zegt weet ik helaas niet. Dus ik ga uit van wat in dat reglement staat [mijn woorden]: uit de B promoveren nummers 1 en 2 plus mogelijk de persoon die daarna in de einduitslag staat met de hoogste rating. Die persoon speelt een degradatie/promotie wedstrijd tegen de op twee na laatste uit de A groep.

Hoewel ik me niet kan voorstellen dat ik het eens ben geweest met de wijze waarop een derde speler kan promoveren hebben we die weg wel bij besluit gekozen. En daar moeten we mijns inziens weer snel van af. De speler met de hoogste rating in de B groep is Kees. En door omstandigheden is Kees slechts vier keer aanwezig kunnen zijn en heeft daaruit een punt gescoord. Dat hij omwille van de hoogste rating in de B nu uitgenodigd wordt om een promotie/degradatie wedstrijd te spelen vind ik onzin. Het is nu op dit moment zo dat bijvoorbeeld Vincent en Dick niet opgenomen zijn in de einduitslag, anders zouden zij wel eens op grond van hun puntentotaal voor degradatie in aanmerking kunnen komen. Dat wordt door ze uit de lijst te halen voorkomen. Ze hebben te weinig gespeeld en worden dus op deze wijze beschermd. En dat lijkt me veel meer in de lijn van een –eerlijke- competitie liggen.
Mij lijkt het eerlijker om de nummer drie uit de B-groep aan te wijzen voor zo een promotie/degradatie wedstrijd met de op twee na laatste in de A-groep.
Ik wil er nog aan herinneren, voor spelers van De Pion is dat denk ik onbekend, dat Roland Wastiaux, de huidige clubkampioen en bij Es’80 wel vaker clubkampioen, ook eens is gedegradeerd uit de A-groep. Hij had toen gewoon te vaak niet kunnen spelen en we kenden geen pardon. Hij ook niet, want de volgende competitie helft is hij zover ik me kan herinneren alle keren aangetreden en werd met een half verliespuntje kampioen in de B-groep. Zo kan het dus ook.
=
Dan over de degradatie uit de A-groep.
De nummers laatst en op een-na-laatst mogen naar de B. Henk is laatste en meldt zich dus sowieso in de B. Maar wie moet er ook nog degraderen? Harrie geeft het probleem al aan: er zijn er twee (Jaap en Pieter) met een gelijk aantal punten. Die moeten dus onderling uitmaken wie automatisch moet degraderen. De ander speelt dan tegen de hoogste rating speler uit de B zijnde Kees.
Probleem is dat Jaap thuis zit (lees zijn Blog) met een gebroken been en hij is dus even niet beschikbaar. Pieter is dit seizoen in totaal vijf keer geweest waarvan twee keer om in het eerste team zitting te nemen. Dus heeft slechts drie keer intern gespeeld.
Zoals te lezen valt in de eindafrekening van Harrie is er in de agenda geen rekening gehouden met regel 13 uit het wedstrijdreglement: de barrage. Er is simpelweg geen tijd voor.
Harrie is daardoor gedwongen een alternatief te bedenken en als wedstrijdleider heeft hij daar krachtens artikel 19: In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleider een mouw aan moeten passen. Wat dat als resultaat geeft daar kom ik zo op.

Omdat ik me gevloerd zag door Jacques en Bram, omdat ik laf remise aanbood aan Frans, omdat Jan me terecht van het bord wees en nog zo wat eigen schuld zaken, maar ook ondanks veel geluk zoals de remise tegen Alfred waar ik geheel verloren stond, gelukjes hier en daar en natuurlijk briljant spel bij de rest van de partijen ben ik toch slechts maximaal derde kunnen worden.
Dat zag ik aankomen en ik zon op een truc om toch te promoveren. Ja hallo, daar gaat het dus bij mij wel om en dat moet de lezer zich misschien een beetje proberen in te beelden.
De sleutel was om Harrie te overtuigen dat er eigenlijk wat weinig partijen in de A ten opzichte van de B-groep werden gespeeld. Een extra promovendus, eenmalig uit de B zou daarin voor evenwicht kunnen zorgen. Ik hoef de lezer niet uit te leggen dat ik mezelf voor die positie in de wieg gelegd zag.
Harrie zou er over denken. En ik liet me vast een pak aanmeten.

=
Het ruw ontwaken.
Bram en Jacques promoveren, Henk degradeert. En verder werd het trekken en duwen en ik vind mezelf nu ergens onderop liggen…
Omdat Jaap en Pieter niet kunnen uitmaken wie er direct moet degraderen en wie ook nog een barrage moet spelen kunnen ze beide in de A blijven.
Kees, uit groep B hoeft derhalve niets te doen en gaat ook naar de A.
Optellen en aftrekken leert dat er drie promoveren en een degradeert. En dat heet een versterkte promotie schrijft Harrie.
Op dit punt wil ik Harrie tegenspreken: dit is namelijk een verzwakte degradatie. En dat is iets anders.
=
Ik was er bij mijn vorige club ook altijd voor dat bij gelijke stand of bij wikken en wegen in andere situaties het doorslaggevende argument moest zijn de frequentie van de aanwezigheid van een speler.
Goed, het treft mij nu misschien, of een ander een volgende keer, maar in een B-groep waar gestreden wordt voor promotie is deze gang van zaken een domper aan het eind van de competitie.
In elk geval zal ik hierbij voorstellen om die malle ‘hoogste rating’ promotie in de ban te doen.
Ik weet heus wel dat ik geen steun vanuit de A-groep hoef te verwachten, ze zijn daar allang blij mij weer een seizoen te ontlopen.

=
Afsluitend wil ik benadrukken dat ik blij ben niet in Harrie’s schoenen te hebben gestaan aan het eind van deze competitie. Hoewel hij hoop ik wel tevreden kan terugkijken op zijn organisatie het afgelopen seizoen, en wens ik hem sterkte het komend seizoen. Misschien kunnen we vast overleg voeren over een extra versterkte promotie..

3 reacties op “Azijnpisser over promotiespook

 1. Artikel 19: In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleider is niet van toepassing omdat het reglement hier duidelijk WEL in voorziet (artikel 13 zoals je zelf aangeeft).

 2. Harrie geeft aan dat op grond van een wat wonderlijk criterium (hoogste percentage uit interne partijen) Jacques als eerste eindigt (in de B-groep). Dat is terecht. Dat criterium staat in artikel 14 van het wedstrijdreglement.
  Vervolgens stelt hij dat Jaap en Pieter een barrage zouden moeten spelen omdat ze gelijk zijn geëindigd (in de A-groep). Dat is m.i. niet terecht. Het percentage uit interne partijen van Jaap is 31,25 en dat van Pieter is 50. Krachtens datzelfde criterium is Jaap dan voorlaatst en Pieter twee-na-laatst. Een barrage tussen hen is dus niet nodig.

 3. Ook ik heb me verbaasd over deze “last-minute” regel en kan daarom heel goed begrijpen dat de als nummer 3 geëindigde speler in de B-groep (weliswaar wel iemand die het lef had mijn Dame van het bord te slaan tijdens een externe ontmoeting, het zij hem vergeven….) zich tekort gedaan voelt.
  Artikel 13 laat wat dat betreft geen ruimte voor discussie en dient m.i. alsnog te worden uitgevoerd.
  Laat onverlet dat Harrie zich geplaatst zag voor deze moeilijke situatie en wat dat betreft verdient zijn werk ons aller respect.
  Tenslotte heb ik een voorstel wat beide problemen zou kunnen combineren.
  Ik ben niet gedegradeerd uit de A-groep (uiteraard niet gezien mijn klasse en talent) maar zal toch de competitie verlaten i.v.m. een aankomende verhuizing. Wellicht kan Harrie ter overweging nemen mijn plaats door de als nummer 3 geëindigde in de B-groep, daarmee lijkt het me voor alle partijen een bevredigende oplossing.

  Ruud.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.