Zeg me dat het niet waar is

Het staat er een beetje terloops. Maar het staat er echt. In de laatste editie van Blad Zonder Naam. Het bestuur heeft besloten dat het Kees Besselinktoernooi niet langer het Kees Besselinktoernooi heet.

Dat is nepnieuws, toch, bestuur? Een grapje? Eens kijken wie erin trapt? Nou, in ieder geval Tom. Die gaat er uitgebreid op in. Zou het dan echt?

Er is de opzet van de interne competitie, het speeltempo, de toegang tot Torendael (je komt er nog nauwelijks in of uit). Allemaal zaken waar het bestuur zich mee zou moeten bezighouden. Maar de naam van ons toernooi? Heeft iemand daar ooit over geklaagd?

Als enige reden lees ik dat “steeds minder mensen nog herinneringen aan Kees hebben”. Dan hoef je nooit meer iets te vernoemen naar iemand. Zelf heb ik ook geen herinneringen aan Kees. Maar dat we met 1. c4 moeten openen heeft alles met Kees te maken. Alleen al daarom vind ik de naam uitstekend.

In 1956, nadat de Hongaarse opstand bloedig was neergeslagen door het Sovjetleger, werd de Stalinlaan, op initiatief van een anonieme burger, omgedoopt tot Vrijheidslaan. Maar niet dan nadat de Amsterdamse gemeenteraad het had goedgekeurd. Alleen de leden van de CPN stemden tegen.

Van mensen die wel herinneringen hebben aan Kees heb ik nog nooit iets slechts over de man gehoord. Maar als je echt de naam van Kees wilt schrappen, leg het dan eerst voor aan de leden.

Alleen als de Algemene Ledenvergadering instemt met de naamsverandering zal ik accepteren dat het Kees Besselinktoernooi niet meer het Kees Besselinktoernooi heet. Maar dan wil ik voorstellen om de beginzet 1. c4 ook te schrappen. Want, laten we eerlijk zijn: 1. c4 leidt niet zelden tot saai positioneel spel. Ik stel dan voor om als vaste beginzet 1. b4 te kiezen en het toernooi Orang Oetantoernooi te noemen. Dat is nog eens een sprekende naam! We gaan spelen in een zaaltje van Artis. Of in het ertegenover gelegen café Eik en Linde. Misschien dat je dan inderdaad meer deelnemers trekt. Want dat lijkt me de werkelijke reden van dit bestuursbesluit.

Marcel

6 reacties op “Zeg me dat het niet waar is

 1. De reactie van Tom in de meest recente editie van Blad Zonder Naam kan ik me voorstellen. Of dat doorslaggevend moet zijn lijkt me niet.
  Ook vind ik de suggestie van Marcel dat het bestuur zich met andere zaken niet zou bezighouden niet passen in zijn betoog.
  Zelf vind ik wel, en Marcel doelt daar ook op, dat ondanks dat het tot de mogelijkheden van het bestuur behoort om een dergelijk besluit te nemen -ik weet dat niet- dat het van meer begrip zou doen getuigen als dit als voorstel eerst zou zijn voorgelegd tijdens de ledenvergadering.

 2. What’s in a name ? In de betogen van Tom en Marcel ontmoet ik oprechte verontwaardiging. Ik kan me die indenken. Ik geloof evenwel niet dat ons bestuur goedkeuring van de leden nodig heeft om de naam van een clubfestiviteit te veranderen. Statutair kan bijvoorbeeld de Wijnavond voortaan zonder meer Doldwaze Donderdagavond gaan heten. De jaarlijkse DDD dus.

  Om nog wat met Marcel en Robert mee te denken: schrijf een prijsvraag uit voor de nieuwe namen van toernooi, prijzen, avonden, clubblad, de vereniging zelve. Daar moet dan wel een voorwaarde aan worden verbonden, die namen mogen niets te maken hebben met het goede verleden. Want dat herinnert straks niemand zich meer.

  Iets heel anders is, dat leden dit onderwerp op de Ledenvergadering kunnen agenderen en een voorstel indienen, een motie zo je wilt, om te stemmen over vaststelling van een naam. Over Kees Besselinktoernooi bijvoorbeeld.

 3. Hoe het procedureel exact in elkaar steekt is natuurlijk niet het punt waar het om draait. Het gaat er om of het wenselijk is zo’n vernoeming ongedaan te maken. Dat steeds minder mensen herinneringen aan Kees hebben vind ik geen overtuigend argument. Kan het bestuur misschien een wat uitgebreidere uitleg geven hoe ze tot dit besluit zijn gekomen?

 4. Kom op Marcel, waar gaat dit over. Je bent nu wel het bestuur aan het beledigen. Vind ik niet netjes van je. Je kan beter gewoon aan het bestuur vragen waarom geen Kees Besselink meer.

  1. Ha Bram. Er zijn mensen die kritiek ervaren als belediging. Ik vertrouw erop dat dat niet geldt voor onze bestuursleden. Ik ben het oneens met de naamswijziging van ons toernooi. Dat “steeds minder mensen nog herinneringen aan Kees hebben” vind ik geen goede reden om de naam te wijzigen. Maar Jaap heeft gelijk: ik kan dit punt agenderen voor de komende ALV. Dat doe ik dan ook bij dezen. Ik stel voor dat ons toernooi gewoon “Kees Besselinktoernooi” blijft heten. In september zullen we zien of ik genoeg medestanders heb. Daarna houden we erover op.

 5. Je mag best kritiek hebben Marcel, maar niet de opzet van de interne competitie, het speeltempo, de toegang tot Torendael erbij halen.
  Dat heeft er niets mee te maken. Vind ik een beetje onder de gordel.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.