Wat, Jan? Batjan!

De Batjan Chess Classic beleefde dit jaar (30 april – 2 mei) zijn eerste editie. Wat aanvankelijk bedoeld was als vierkamp, werd vanwege de onverwacht hoge opkomst getransformeerd tot zeskamp, met drie ronden Zwitsers. EsPion was goed vertegenwoordigd: Meindert Hofman en Marcel Kusse streden mee in de zeskamp  en Roald Vos kwam op de slotdag even kijken en speelde een vluggertje tegen mede-organisator David Spaan.

De prijzenpot was goed gevuld. Alleen de nummer laatst zou met lege zakken weggaan. Die eer viel te beurt aan Meindert. Hij liet zich van zijn sportiefste kant zien en maakte drie deelnemers dolblij met een lange rokade. Gezien zijn rating was dat een normaal resultaat, maar er had meer in gezeten. Zie wat hem in de tweede ronde met zwart overkwam tegen zijn clubgenoot:

Kusse dacht hier Meinderts drieste pionuitval 10. … b5 te kunnen weerleggen met het schijnoffer 11. Pxd4. Op 11. … exd4 zou 12. e5 volgen met dubbele aanval. Er is echter een probleem: zwart kan de pion op e5 gewoon slaan, met schaak! Dit was beide matadoren ontgaan en Meindert antwoordde met 11. … bxc4. Nu zag Kusse het probleem wel en hij speelde 12. O-O, waarna wit groot voordeel heeft. In het vervolg wist hij de partij dan ook naar zich toe te trekken.

Deze fortuinlijke overwinning stelde Kusse voor een moeilijke opgave. Om op zijn vertrouwde 50% uit te komen moest hij in de laatste ronde verliezen van erkend veelschaker Victor Bartman. Deze had nog maar een halfje nodig voor de eindzege, nadat hij in de tweede ronde verrassend had gewonnen van ratingfavoriet Jeroen Westera (Elo 1844). Bartman weigerde daarom resoluut elk incorrect pionoffer van Kusse. Toen Bartman in een uiterste verliespoging zelf maar met een incorrect offer op de proppen kwam, werd tot remise besloten.

Eindstand:
1. Victor Bartman 2½
2. Jeroen Westera 2
3. Marcel Kusse 2
4. Bert-Jan Melchers 2
5. Jorge Alarcón Ramírez ½
6. Meindert Hofman O-O-O

Veel dank aan Mustafa en David voor de organisatie van dit schaakfeest!

Marcel Kusse

P.S. Voor de liefhebbers van het snellere schaak: het ligt in de bedoeling van de organisatoren van Batjan Chess om elke dinsdagavond een open blitz- en rapidavond te houden. Het schaakmateriaal is in ruime mate aanwezig, de zaal is prachtig en de entree is gratis. Je hoeft alleen te betalen voor de consumpties. Houd de aankondigingen op de site van de Batjanzaal in de gaten: http://batjanzaal.nl

 

 

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.