Vas komt er aan het eind niet aan te pas

Over een half uur zal hij er zijn, dat is goed nieuws want ons nieuwe teamlid Roger heeft een toprating… Welkom! Het team verzamelt zich in de locatie: in het Witte huis, al is Joe Biden er niet. En Vas is er ook niet, die staan in de Gaaspstraat. Dat is best lastig want de deur is daar op slot. Of we dertig minuten geduld hebben. Ja hoor dat hebben we.

Toch vrij vlot zijn er 7 vassers. Het feest begint. Frank begint met een complexe positie.. hij krijgt ’n tijdvoorsprong . Daar is ook zijn tegenstander. En ook hij begint. Intussen tekent zich als eerste bij Vincent een scherpe stelling af. De insider weet hoe dat gaat. Vincent  is niet bang voor de ongebaande wegen, rekent scherp (en meestal beter dan de tegenstander). Ik zie hem (denk ik) loeren op een zwartveldige loper.  Helaas verrekent hij zich en staan we dus vlot met 1-0 achter.

Ik heb inmiddels de stelling geneutraliseerd en probeer mezelf wijs te maken dat ik kan schaken. Ik denk iets te overzien , de dame switcht opeens van kant en bedreigt h7. Ik denk even rekenen (niet als Volewijckers??) en speel f5. Gelukkig ziet mijn tegenstander niet wat de stokvis meteen ziet. En zijn voortzetting is niet optimaal, hij houdt druk of toch niet. Eigenlijk is via een omweg een draakachtige positie ontstaan.  Tegengestelde rokades, open h-lijn, gepende witte koning op c1 en twee kanjers van lopers voor zwart. Zijn koning staat relatief gepend daar probeer ik iets mee, nameljk de c-lijn openen en daarna doet hij het voor mij prettige Kd1. Ik offer twee torens en pak daar een dame en een paard voor terug bij voortgaande aanval zet de tegenstander de klok stil … en dat pakt wonderwel goed uit, 1-1.


Frank stond goed maar staat nu minder beide 2 torens ongelijke lopers en minder pionnen voor Frank. Dick is in een hevig gevecht gewikkeld. Johan staat mogelijk iets beter. Bij de jarige Job aan bord 1 is er geen twijfel; die staat zeer goed tot gewonnen. Roger aan bord 2 heeft een NImzo Indier op het bord en denkt ruim na, lijkt iets beter te staan. Dick wint met een manoeuvre rond f2. 2-1!  Tijn staat nu toch echt gewonnen.

Johan is weinig meer over te zeggen het kan alle kanten op. Rudolf krijgt een loperoffer op h7 om zijn oren. Vincent en ik kijken nog naar het directe tegenoffer met de dame op h4. Rudolf probeert d3 maar dat verliest na Tf1 vrij geruisloos. Frank weet de achterstand in pionnen goed te maken ruilt 1 toren en weet remise te houden. De jarige Job incasseert een vol punt. Zijn tegenstander is geheel bont en blauw gespeeld vrees ik, ik had niet graag op zijn stoel gezeten.

Roger heeft erg weinig tijd doet meerdere zetten voor de tijdcontrole met luttele seconden op de klok. De balans is nu dat na deze resultaten het 3,5-2,5 voor ons  is. We denken dat een kleine zege een reële optie is. Johan’s partij lijkt nu slechter te staan al weet hij een duo op de damevleugel te creëren. Het duo van zijn tegenstander  in het centrum lijkt zwaarder te wegen. De kansen blijven hier keren. Johan offert de kwaliteit om wat ruimte te krijgen zijn paard wordt actief.. de tegenstander ruilt het paard en versplintert de witte pionnen, eet het duo op. Een toreneindspel resteert. Dat is Johans favoriete kostje…

Roger heeft in gierende tijdnood een toreneindspel bereikt. Na diverse slagenwisselingen ontstaat een positie met allebei een toren en voor Roger ook nog een pion. De opponent maakt in deze te houden positie een fout en Roger bereikt de Vincura positie (en wint dus)
Johan heeft intussen zijn a-pion naar voren gejaagd en het binnendringen van de zwarte koning verhinderd. Als een ware Houdini ontsnapt hij en maakt na het fraaie Tg8 het met mat af na een marathonpartij. Chapeau.


Al met al dus een grote zege al is het een uur lang erg spannend geweest. Aangezien de koploper punten morst kruipen we weer iets naar boven.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.