Rapidteams naar de finale!

EsPion 1 en 2 zijn volgende week aanwezig op de finale-avond van de SGA-Rapidcompetitie. Beide ploegen verzilverden hun goede uitgangspositie in de laatste voorrondes afgelopen donderdag bij Amsterdam West.

Voor het eerste staat er deze avond meteen een lastige klus op het programma, de koploper in de 2e klasse West 5. Gelukkig beginnen ze bij West niet stipt om 20u want toen doolde Tijn nog door het Vondelpark maar 20 minuten later heeft hij het Bilderdijkpark wel gevonden en kunnen we met z’n vieren de strijd aangaan. Marcel en ik komen tekort maar Tim en Tijn bieden een stuk beter partij. Tijn komt remise overeen en Tim lukt het net niet een pluspion te verzilveren in een toreneindspel en moet ook genoegen nemen met een halfje. Op zich is een 1-3 nederlaag tegen dit sterke team helemaal geen vreemde uitslag maar de concurrentie loopt zo wel in. EsPion 2 houdt ondertussen directe concurrent West 7 in bedwang met 2-2.

In ronde twee kan het eerste de finaleplaats nagenoeg veilig stellen tegen Muiderberg en daarmee ook het tweede een goede dienst bewijzen. We beginnen erg voortvarend want zelf win ik mijn partij in 12 zetten al is de manier waarop volgens Tim wat discutabel. Hij heeft dan ook alle gelegenheid mijn partij te volgen want zelf haalt hij met speels gemak eveneens de winst binnen. Tijn heeft een taaiere opponent maar verzilvert even later keurig zijn positionele voordeel. Er lijkt zelfs een ‘clean sweep’ in te zitten maar Marcel pakt z’n koning vast terwijl hij z’n dame wil zetten en geeft daarmee zijn voordeel grotendeels weg. Toch is het eindspel nog wel in winst om te zetten maar hij mist twee combinaties van zijn tegenstander en kan helaas geen resultaat meer binnen halen. EsPion 2 speelt ondertussen weer tegen een directe concurrent (Caissa 3) en komt weer niet verder dan 2-2.

Met het ingaan van de laatste ronde is EsPion 1 wel zeker van de finale maar voor het tweede is het nog flink rekenen. Winst tegen Muiderberg is noodzakelijk en het eerste kan eventueel ook nog behulpzaam zijn door Caïssa 3 te verslaan.

De druk is er af voor ons. Zelf bereid ik al snel een stukoffer voor om de vijandelijke koningsstelling open te breken maar twijfel teveel of het correct is en besluit toch op safe te spelen. Mijn tegenstandster schuift nu alles dicht en het is lastig de boel open te breken. Robert staat al buiten een sigaretje te roken en kijkt door het raam tevreden toe. Het tweede zal wel goed gaan. Tijn en Tim scoren inmiddels een punt en Marcel een halfje. Mijn tegenstandster biedt remise aan maar ik ga door, win een cruciale pion en daarmee de partij. Het geslepen EsPion 2 weet gelukkig precies wanneer er gepiekt moet worden en doet het gewoon op eigen kracht door Muiderberg met 3-1 aan de kant te zetten.

Hiermee zijn beide teams geplaatst voor de finale van de derde klasse en mogen met Caïssa 3 en West 6 gaan strijden om de kampioensklok. De strijdbijl kan dus weer opgegraven worden want in de eerste ronde staat er meteen een herhaling van de broedertwist op het programma.  Voor wie een avond wil overslaan in onze zomercompetitie, de finales zijn op donderdag 20 juni vanaf 20u bij Amsterdam West.

Johan

Zie voor alle rangen en standen van de Rapidcompetitie de site van de SGA.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.