Mooie stap richting handhaving voor EsPion 1

Afgelopen maandag speelde wij als EsPion-1 voor het eerst in betrekkelijk lange tijd weer eens boven in het zaaltje. In navolging van ons vierde speelde we ook tegen Ooster-Toren, maar in dit geval tegen het tweede. Voor ons een belangrijke match, vooral ook omdat Ooster-Toren een betrekkelijk zwakke tegenstander leek in een voor ons (iets) te sterke poule. Een mooie kans dus om het eerste matchpunt tegen de Volewijckers een positief gevolg te geven.

Voor mijzelf begon de avond wat later omdat mijn tegenstander er nog niet was. Dit bood mij de mogelijkheid om te zien hoe elk van ons de partij opende. Een partij die er voor mij uitsprong was die van onze kopman, Constantijn.

Een positie waar zwart een pionnetje heeft gegeven, maar waar wit niet meer kan rokeren. Moeilijk te beoordelen.

Mijn eigen partij was ondertussen begonnen maar helaas voor mijn tegenstander ging hij al snel de mist in:


Ondertussen kwam Constantijn uit de complicaties naar voren met een toren meer. De partij werd nog even doorgespeeld maar hij maaktte hierin geen fouten. Ook Rudolf speelde een puike partij en zag uiteindelijk zijn verdienste omgezet worden in een pluspion wat hij klinisch wist om te zetten in een bordpunt.

Een partij die ook een eindspel met een pluspion kende was de partij van Henk. Helaas alleen voor Henk was dat voor de tegenstander. Toch maaktte ik me weinig zorgen; Henk mag gerust een eindspelspecialist genoemd worden en ik heb vaak genoeg gezien dat hij dit soort posities zelfs nog weet te winnen ook. Helaas mocht het vanavond niet zo zijn. In een toreneindspel ging hij voor activiteit en kwam uiteindelijk in een eindspel terecht met twee pionnen tegen een toren, waarin de pionnen aan het langste eind trokken.

Een andere partij die voor ons minder goed verliep was de partij van Dick. In een positie met ongelijke lopers wist zijn tegenstander uiteindelijk zijn torens op de zevende rij te krijgen. Dit liep helaas niet goed af voor Dick.

Aan het einde van de avond wisten Tibo en Leon hun, toch de hele avond al wat beter ogende, stellingen op te zetten in een vol punt, wat de score op 5-2 bracht. Wetende dat de matchpunten binnen waren konden we allen, onder het genot van een biertje, nog even kijken naar de verrichtingen van onze capitano, die een pionnenspel speelde met een pion meer. Roland wist deze extra pion om te zetten in een dame, maar zijn tegenstander wilde nog niet van opgegeven weten en wist nog handig een h-pion naar de zesde rij te lopen. Helaas voor hem echter kwam hij een tempo tekort om tot een bekende remisepositie te komen. Na een lichte aarzeling speelde Roland het vakkundig uit, wat de eindscore van EsPion 1 tegen Ooster-Toren 2 op 6-2 bracht. Een mooi resultaat wat onze kansen op handhaving aanzienlijk vergroot:Maandag 9 april spelen we in de volgende ronde tegen de koploper Laurierboom Gambiet 1.

Casper

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.