een ontmoeting met de patriarch

Hij liep door zijn huis. Overal portretten, foto s.  Hij spuugde erop. Schold ertegen. Ik ga je vernietigen. Als begin versloeg hij Lowenfisch, een renegaat uit de Tsaren tijd. Tja.

Geschiedenis. Wie weet nog dat de arbiter schotten onder de tafel liet maken bij de match Kortsnoj Spassky? Kortsnoj schopte namelijk continu tegen de schenen van Spassky.
Uiteindelijk moest de arbiter ze aan twee losse tafels zetten en bracht hij de zetten over. Werd er ingebroken in Spassky s hotelsuite. Om varianten en analyses te stelen. Dat is andere koek.

Fietsen door de stad. Denken aan witte en zwarte velden. Een allitererende tegenstander.  Net als sommige anderen.  Het zaterdagteam van Espion was paraat. Rudolf zou Tim vervangen. Op papier hadden we alle kansen…

Maar ja op zaterdag is alles anders. Het feest kon beginnen.
Na een korte tijdspanne kwam Casper de teamleider vragen wat hij moest doen. Het resultaat was doorspelen… En terecht want hij won weer. Iets soepeler dan in de vorige pot .. 1-0 Espion. Helaas Rudolf verloor. 1-1.

Dick geeft mat 2-1 na een volledige ontruiming van alle verdedigers rond de koning van zijn opponent.
En dan .. ik denk goed te staan en na lang manoeuvreren offer ik ’n paard. Ik houd spel maar na een afzichtelijke blunder is ’t in een zet klaar. 2-2.

Frank staat gewonnen en wel zo dat hij z’n best moet doen om niet te winnen.
Tijn staat goed.Stond hij eerst in een symmetrische Engelse opening wat gedrukt, verdedigt hij prachtig en komt hij beter zo niet gewonnen te staan. Dan blijkt hoe verraderlijk Caissa kan zijn, na een mindere zet zijn de bordjes verhangen. Frank wint inmiddels en Tijn gaat helaas ten onder. 3-3.

Vincent, als eerste bord speler niet te beroerd om risico’s te nemen, laat twee torens toe op de zevende rij,  de vijandelijke dame dringt binnen op g6, (die had ik niet gezien bekende hij na afloop) en het ziet er somber uit. Johan speelt nog en heeft ’n klein plusje in een toreneindspel volgens de beste Espionner van de zijlijn. Het kan dus alle kanten op

En dan terwijl iedereen om Vincent’s bord staat, hij 10 minuten denkt en nog ’n paar minuten… pakt hij z’n zwarte loper en beweegt die van g7 naar e5 … Het is schaak. En nog vreselijker, zijn toren op g8 valt de vijandelijke dame op g6 aan. Zijn tegenstander laat de ontzettende waarheid tot zich doordringen en speelt nog g3. Na een paar minuten denken speelt Vincent Txg6, wint de dame.
Zijn tegenstander laat het ontzettende tot zich doordringen en geeft op. Opeens is het 4-3 voor Espion!!

De tegenstander van Johan biedt remise aan. Ondanks het kleine plusje aarzelt die geen moment en zo cashen wij de zege!!

Nu op naar Caissa zelf. 

Voor de verwonderden: de bijnaam van Botwinnik was de patriarch. En onze tegenstanders uit Zoetermeer speelden voor de schaakvereniging Botwinnik… Dan bent u over de zaterdag weer geheel op de hoogte…

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.