Zomerschaak

Langzamerhand komt de maatschappij weer steeds meer tot leven. Helaas zijn binnensporten, waaronder ook schaken, tot 1 september nog niet mogelijk. We blijven daarom deze zomer online doorspelen op Lichess. Na de succesvolle Thuisblijverscompetitie met ruim 30 deelnemers gaan we op de donderdagen verder met Zomerschaak.

Vanaf 4 juni zijn er elke donderdag twee partijen met een speeltempo van 15 minuten per persoon plus 10 seconden per zet. De eerste partij begint om half 9, als iedereen klaar is volgt de tweede niet veel later. 

We beginnen met een periode van 10 partijen verspreid over 5 weken. Daarna volgt er nogmaals zo’n zelfde periode. Voor de laatste drie donderdagen wordt het deelnemersveld op basis van prestaties opgesplitst in twee groepen die het nog in zes rondes tegen elkaar opnemen. Diegene met de meeste punten in elke groep over de gehele zomer wint een prijs.

Er zijn ook bonuspunten te verdienen: 3, 2 en 1 punt voor de sterkste drie  in zowel periode 1 als 2 en voor de top 3 in de beide finale-groepen liggen nog 5, 3 en 1 bonuspunt klaar.

Het indelen en het bijhouden van de stand in de Thuisblijverscompetitie werd handmatig gedaan door uw online wedstrijdleider. Inmiddels heeft Lichess wat extra functionaliteiten toegevoegd waar we dankbaar gebruik van gaan maken. Voor wie nog niet bekend is met Lichess staat onderaan deze pagina een instructie.

Aanmelden voor het zomerschaak kan via onze teampagina. Een ronde overslaan is mogelijk, trek je zelf in dat geval voordat een nieuwe ronde begint even terug uit het toernooi. 

In het kort:
– Data: elke donderdag t/m 27 augustus
– Tijd: 20.30
– Speeltempo: 15+10, 2 partijen per avond
– Locatie: Lichess.org

Instructie om mee te spelen op Lichess in 3 stappen:

1. Maak een account
Je hebt allereerst een account nodig op Lichess, dit is volledig gratis. Ga hiervoor naar https://lichess.org/signup. Vul hier je gewenste gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres in en zet alle schuifbalkjes op groen. Klik vervolgens onderaan op de blauwe knop registreren. Je krijgt nu een e-mail met een link om je account te activeren. 

2. Meld je aan bij team EsPion
Meespelen kan alleen als je lid bent van team EsPion op Lichess. Ga hiervoor naar https://lichess.org/team/espion en druk links op de groene knop ‘word lid van het team’. Bevestig dit in het volgende scherm met de blauwe knop rechtsonder. Let op: Als uit de naam van je account niet valt op te maken van wie het is, geef dit dan even aan in het berichtvenster. We weten graag wie achter welk account zit.

Als een teamleider je aanvraag heeft goedgekeurd verschijnt de naam van je Lichess-account links op onze teampagina.

3. Speel mee!
Ga naar onze teampagina op Lichess en klik onder toernooien op ‘EsPion Zomerschaak’. Je komt nu in het toernooischerm terecht. Druk daar op de groene knop ‘neem deel’ en je naam verschijnt op de deelnemerslijst. Wanneer er een nieuwe ronde start krijg je automatisch een tegenstander.

Rondje overslaan? Trek je zelf dan even terug uit het toernooi. Je kan je altijd weer opnieuw aanmelden.

2 reacties op “Zomerschaak

  1. Wat mij betreft mogen we deze online competitie voortzetten, ook wanneer het gewone schaak weer kan. Ik was nooit zo’n online schaker maar dit is wel leuk.

  2. Het is fijn, Johan, om op deze manier te kunnen blijven schaken, en het is ook heel plezierig om zo contact te kunnen houden met de club.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.