Vierde stunt

Het zag er het hele seizoen naar uit dat het maar om één wedstrijd zou gaan voor EsPion 4. De laatste tegen MSK.

Maar de voorlaatste wedstrijd bracht daar verandering in. Met Pieter Kok voor captain Cor Bergveld en in een tactische (want de sterkste!) opstelling werd het hoger genoteerde ENPS 4 ruim verslagen. Met als gevolg dat tegen MSK nog ‘slechts’ 2½ bordpunten nodig zijn voor lijfsbehoud.

De (relatief) hoge rating van ENPS lijkt te verklaren door het feit dat er aan bord 4, 6 en 8 mensen spelen zonder rating. Die drukken het gemiddelde niet echt. Maar ze verloren wel alledrie.
Mijn tegenstander deed dat als eerste. Hij vergat even dat een dame die het hele bord over gejaagd wordt ook nog schaak kan geven. Het daarop volgende familieschaak met dameverlies wachtte hij niet meer af. Kort daarna won Jos en was het 0-2.
Nog wat later forceerde Robert in een volkomen gelijke stand remise door herhaling van zetten. Dat Alfred aan bord 1 zijn rol als kanonnenvoer plichtsgetrouw uitvoerde was ingecalculeerd en mocht de pret dan ook niet drukken. Zeker niet toen Raymond in verloren stelling de gelegenheid kreeg mat achter de paaltjes te geven.

Inmiddels had Pieter een gewonnen stelling bereikt, stond Bram zuchtend beter en leek Jan maar niet te kunnen beslissen wat hij moest doen met zijn voorsprong van een dame en paard.
En terwijl Pieter ten koste van zijn dame een loperschaak moest opheffen activeerde Jan zijn paard met verwoestende gevolgen. Waarna Bram enigszins opgelucht remise kon accepteren (in waarschijnlijk volkomen gewonnen stand).

Een meer dan verdiende overwinning voor de underdog. Iets wat Pieter niet meteen doorhad, want hij kwam zich achteraf nog twee keer excuseren voor zijn nederlaag.

ENPS 4 1580 Espion 4 1500 3,0-5,0
1. Har Lesmeister 1694 Alfred Vellekoop 1526 1 – 0
2. René Nooteboom 1627 Pieter Kok 1651 1 – 0
3. Albert de Roo 1606 Robert Schalekamp 1517 ½ – ½
4. Theo Hendriks Jos Hillebrand 1500 0 – 1
5. Victor Bartman 1562 Bram van der Vegt 1465 ½ – ½
6. Tom Korff de Gidts Mick Vaassen 1444 0 – 1
7. Tom Anthonie 1410 Jan Fikkens 1459 0 – 1
8. Robin Blenderman Raymond Altman 1441 0 – 1

Een reactie op “Vierde stunt

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.