Russische meester slaat toe in Tata 4-kamp

De afgelopen dagen werden de weekend-vierkampen van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gespeeld. De delegatie van EsPion was dit jaar vijf man sterk: Raymond Altman, Eugen Merkul, Peter Stolp, Roland Wastiaux en Johan Metz, tevens uw verslaggever van dienst.

In groep 8M stond er geen maat op Eugen. Alle drie zijn tegenstanders werden op een duidelijke 0 getrakteerd. De spectaculairste partij, volgens een omstander compleet wild-west, was in ronde 2.

Om het weekend compleet te maken scoorde onze Russische meester ook nog de handtekeningen van Giri en Carlsen op het van Tom Kooij gekregen mini-schaakbordje.

Eugen met al zijn trofeeën

Zelf was ik ingedeeld in groep 6P en speelde op vrijdagavond meteen een enerverende partij waarin ik behoorlijk in het nauw werd gedrukt. Mijn tegenstander kon de beslissende tik niet uitdelen waardoor ik kon afwikkelen naar remise. Op zaterdag volgde nog een remise maar die was een stuk zuurder. Al vrij snel had ik twee pionnen te pakken, gaf er later eentje terug en dacht af te wikkelen naar een gewonnen eindspel (zie diagram) die uiteindelijk niet te winnen bleek. Met een vol punt op de slotdag werd ik tweede in de groep zodat ik ondermeer een boek over toreneindspelen mee naar huis kon nemen.  Ik heb het nodig.

Roland liet in groep 4A een stijgende lijn zien. Hij begon met een nederlaag, op zaterdag een remise om op zondag af te sluiten met winst. Goed voor een gedeelde tweede plaats. Dit beloofd nog wat voor de dagvierkampen waar hij ook present is. 

De debuterende Peter begon in groep 9W wat ongelukkig. In een iets betere stelling liet hij een toren ongedekt staan en zijn tegenstander kon meteen mat achter de paaltjes geven. In de tweede partij werd hij volgens eigen zeggen op waarde geklopt. De ‘lange rokade’ kwam er gelukkig niet door de laatste partij te winnen wat hem tot zijn eigen verbazing nog een gedeelde tweede plek in de poule opleverde.

Peter ging voor schaakmat

In groep 8L streed Raymond vrijdag nog tot laat op de avond door maar na een mislukt paardoffer om eeuwig schaak af te dwingen moest hij toch zijn meerdere erkennen. Op zaterdag trof hij een Vlaamse jeugdspeler en kwam remise overeen in een betere stelling. Op de slotdag  verdubbelde hij zijn puntentotaal door een nog veel betere stelling (zie diagram) zelf om zeep te helpen. Volgens eigen zeggen de meest tragische remise die hij ooit heeft gespeeld. Hiermee eindigde hij op de derde plek in de groep en mocht als enige EsPionees dit weekend geen boek mee naar huis nemen.

Op maandag starten de dagvierkampen waarbij de delegatie van EsPion bestaat uit Roland Wastiaux (4D), Tom Kooij (8F) en Mick Vaassen (8G). Heren, Veel succes!

Voor wie zelf een kijkje wil nemen bij dit mooie evenement, op zaterdag 19 januari rijdt de schaakbus weer naar Wijk aan Zee. Check alle info hier.

2 reacties op “Russische meester slaat toe in Tata 4-kamp

  1. Die partij van Eugen is inderdaad grootmeesterlijk. Sterker nog: de eerste pakweg 13 zetten waren de eerste keus van mijn computer. Waar haal je het vandaan, Eugen? Iets meer dan een jaar terug nog 0 uit 6 bij Eijgenbrood en kijk nu eens: 3 uit 3 bij Tata en op de drempel van promotie naar de prestigieuze A-groep van EsPion! En als het nu niet lukt – er zijn immers nog veel kanshebbers – dan zeker de volgende keer.

    Alle andere prijswinnaars van EsPion: van harte proficiat met jullie prestatie! En Raymond, beste Raymond, je mocht dan geen boek naar huis brengen, maar wel 4 dankbare clubgenoten!

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.