Rapidteams op finalekoers

Voor de tweede rapidavond mogen onze beide teams afreizen naar het speellokaal van Oosten-Toren in het pittoreske Diemen. Op papier belooft het een zware avond te worden want er staan alleen maar teams uit de tweede klasse op het programma. Dat zijn geen concurrenten voor een plek in de finale maar toch is het noodzakelijk daar bordpunten tegen te scoren. Even lijkt het er op dat wij van EsPion 1 weer niet in de basisformatie kunnen aantreden. Tijn was ziek en Henk Enserink werd al bereid gevonden hem te vervangen. Uiteindelijk blijkt dat niet nodig. EsPion 2 verschijnt uiteraard gewoon in de vaste formatie.

We beginnen tegen een team van VAS en krijgen geen jeugd tegen over ons maar ervaren spelers. Ik ontfutsel zelf al na 7 zetten de dame van mijn tegenstander. Hij verweert zich daarna dapper maar de overmacht is uiteindelijk te groot. Helaas is dit het enige positieve aan deze confrontatie want Marcel is aan het prutsen met onreglementaire zetten en Tijn gaat er ook af. Tim maakt er voor rapid-begrippen een marathonpartij van. Hij heeft een degelijke stelling met een pion meer maar ziet het winstplan niet. Zijn tegenstander weet dameruil af te dwingen wat een vrijpion oplevert en Tim geeft op. Wellicht onnodig want Marcel en Tijn zien na afloop nog mogelijkheden om de situatie te redden. EsPion 2 verliest ondertussen van de gastheren met 1,5 – 2,5.

In ronde 2 mogen wij het opnemen tegen Oosten-Toren. Zelf win ik vlot een pion en kan de vijandelijke koningsstelling ontregelen. Ik probeer de druk op te voeren maar echt doorheen komen lukt nog niet. Opeens gaat mijn tegenstander gruwelijk in de fout en het is meteen mat. Nu moet ik er wel eerlijk bij vertellen dat mijn tegenstander ruim 300 elo-punten minder heeft. De andere tegenstanders zijn op papier een stuk sterker. Marcel biedt remise aan wat wordt afgeslagen maar hij wint daarna alsnog. Zijn tegenstander is desondanks van mening dat hij continu beter stond wat een uitgebreide discussie tot gevolg heeft. Tim verliest helaas en Tijn blundert in mindere stelling een volle toren en kan ook z’n hand uitsteken. Het is duidelijk niet zijn avond.

Marcel legt het nog één keer uit

Onze concullega’s van het tweede scoren dankzij Cor ondertussen één bordpunt tegen team GoudSpaan. Een gelegenheidsviertal dat bestaat uit twee jeugdspelers, een vader en iemand met een rating boven de 2000.

Nu is het onze beurt tegen dit team GoudSpaan. Marcel en ik tegen de jeugd, Tim tegen de vader en Tijn tegen de 2000+. Mijn tegenstander speelt in een tempo alsof het blitz is en ik ga er in mee wat mij al snel een kwaliteit voor een pion kost. Ik moet alle zeilen bij zetten om hier een halfje over de streep te trekken maar mijn tegenstander geeft even later in al zijn enthousiasme een volle toren weg en ik kan mijn derde punt laten bijschrijven. Tim ruilt ondertussen zijn dame voor twee torens en moet oppassen dat hij niet mat achter de paaltjes wordt gezet. Beheerst vangt hij alle dreigingen op en met twee torens en paard tegen dame kan hij een vrijpion naar de overkant laten lopen. Na een gedwongen dameruil bekroont hij een sterke partij met een vol punt. Marcel speelt ook goed en komt met weinig tijd remise overeen. Tijn speelt waarschijnlijk z’n sterkste partij van de avond en heel even lijkt er zelfs remise in te zitten maar uiteindelijk moet hij toch z’n meerdere erkennen.

Terwijl wij in de eerste ronde hard onderuit gingen tegen VAS 5 doet EsPion 2 het tegen dit team een stuk beter. Mart en Frans winnen en Robert maakt zijn reputatie waar door van niets nog iets te maken. Met een stuk achter haalt hij keurig een halfje binnen.

Zowel EsPion 1 als 2 zijn deze avond goed overeind gebleven en staan nu in de top 4 van de derde klasse wat genoeg is voor een finaleplaats. De voorsprong op plek 5 is respectievelijk 3,5 en 2 bordpunten. Beide teams hebben volgende week in de laatste voorronde bij Amsterdam West dus een prima uitgangspositie om zich te plaatsen.

Johan

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.