EsPion 2 – West 7

Het was zover. Captain Johan monsterde zijn manschappen en had ’n nieuwe opstelling bedacht. Het blijft zoeken naar het optimale format. Wat zou deze avond brengen?

We hebben promotie niet meer in eigen hand maar zijn afhankelijk van de prestaties van anderen. Op papier zou deze ontmoeting een walk-over moeten zijn. Maar ja wat zegt dat?En dus kon het feest beginnen in het bovenzaaltje in de Gaaspstraat. Of beter nog de bovenkamers verzamelden zich in de bovenkamer van de Gaaspstraat. Hersenen begonnen te kraken en de stilte trad in. Vroeger hoorde je dan de klokken tikken, nu zie je het digitale monster je getal uitbraken.

Ik kreeg een opening tegenover me, waar ik regelmatig met zwart een goede stelling tegen krijg, maar niet slaag om het punt te incasseren. Hoe zou het vanavond gaan? Johan wierp me een bemoedigend blikje toe. Dat hielp.

Bij mijn eerste rondje zag ik dat Mart al een stuk had gewonnen, na tien zetten. Leon was al in een vaak voorkomende stelling met allebei weinig stukken beland en zat er vrolijk bij, dat belooft meestal een  punt.  Ric keek peinzend naar z’n stelling Peter speelde veel a tempo. Frans dacht diep na. Johan keek wat zorgelijk , Tim dacht veel na in  een moeilijk te beoordelen stelling.

Mijn tegenstander was met een duidelijk doel gekomen: mat zetten en aanvallen. Als je dat rucksichtslos doet heeft dat soms bezwaren. Om kort te gaan zijn vleugelaanval beantwoordde ik met nog een harder offensief. Om veiligheid van z’n eigen koning bekommerde hij zich in mijn ogen niet, maar dat ligt geheel aan mij bleek bij post mortem. Ik domineerde op de donkere velden en kon toch vrij makkelijk groot materiaal winnen.  Leon en Mart wonnen ook vrij soepel en de tussenstand was dus florissant te noemen. 3-0.

De inschatting van de eerste twee borden was dat dat op dat moment tricky was Jo kwam een toren achter en stond verloren. Tim probeerde aan eeuwig schaak te ontsnappen, deed in ruil hiervoor concessies aan zn bedenktijd en zn materiaal. Ric vroeg hoe we er voor staan. Behoudens de eerste twee borden was er toen over Peter en Frans nog weinig hards te zeggen. Ik zei hem dus dat zijn partij wel eens cruciaal kon worden.

Zijn blik werd wat zorgelijker en hij verzonk in gepeins. Daar plantte hij zn dame diep in de zwarte stelling. De zwartspeler dacht na en probeerde nog wat vallen te stellen. Ric wachtte rustig af. En daar was de grote rekenfout en het vierde punt voor ons.  Peter had inmiddels een paard en een paar pionnen en om precies te zijn er één meer dan zijn tegenstander. Zijn koning en paard waren ook actiever en hij had een enorme voorsprong op de klok. En na enige tijd was hier de 5-0.

Frans deed een leuke val en zat nu enkel nog met een passieve toren. Omdat het activeren hiervan niet geheel lukte berustte hij in remise.  Tim accepteerde ook een remiseaanbod met nog 20 sec op zijn klok. Jo tenslotte liet weer zijn Houdini kunsten zien. Hij stond een toren achter en was totaal verloren. Won eerst een kwal terug. Hierna sloeg hij met zn koning pardoes de loper die zn tegenstander nog voorstond. Nu had hij een iets minder toreneindspel bereikt met een pion minder maar met een vrijpion voor hem, helaas ging hij toch nog ten onder. Een 6-2 was dus de eindscore:In de volgende ontmoeting hopen we Chaturanga 2 te verslaan in hun thuisbasis.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.