Do-or-die in Uithoorn

In de voorlaatste competitieronde mag EsPion 4 het opnemen tegen de Amstel 5. Met het oog op de ranglijst een cruciale ontmoeting want onze tegenstander staat tweede en met een overwinning kunnen we langszij komen in een klasse waar twee promotieplaatsen te vergeven zijn. Do-or-die dus.

Captain Robert werkt een week van te voren een strategisch plan uit wat een dag later al herzien moet worden. Jos haakt af door fysiek ongemak maar in Jacques is snel een waardige vervanger gevonden.
Met twee volle auto’s wordt koers gezet naar Uithoorn waar om 8 uur de zaal nog het domein is van de florerende jeugdafdeling. Nadat de tafels in positie staan en de stukken zijn opgezet blijkt de tegenstand vanavond ook voor de helft jeugdig met vier tieners op de onderste borden.

Na twee nederlagen op rij vanaf bord 3 in de externe competitie is het voor mij tijd voor een pas op de plaats en krijg ik bord 7 toebedeeld en dus ook een jonge opponent. Na een zet of 10 komt de volgende stelling op het bord met zwart aan zet:

En zo hebben we even later deze stelling.

Waar moet de zwarte koning nu absoluut niet naartoe maar deed dat wel?

Afijn, vrij snel is het eerste punt binnen.

Hoe vergaat het de rest van het team? Tijdens mijn partij hoorde ik naast mij af en toe geluiden bij Ruut vandaan komen waarbij ik het idee kreeg dat het allemaal niet goed ging. Ik zag ook dat het alle kanten op ging maar inmiddels staat hij een paard voor. Jacques heeft een hele complexe stelling opgebouwd die qua hout nog in evenwicht is. Op bord 1 heeft Robert het lastig en staat enkele pionnen achter. Op de andere borden is nog weinig tekening in de strijd.

Ruut komt in het eindspel terecht met een paard en drie verbonden pionnen terwijl zijn tegenstander op dezelfde lijnen ook een pion heeft staan en elders nog een verdwaalde pion die Ruut’s koning vrij eenvoudig kan opruimen. Dit moet toch ons tweede punt worden maar aangezien er op dit bord al gekke dingen zijn gebeurd blijf ik toch maar even in de buurt. Ruut gaat secuur te werk, had het wellicht iets sneller kunnen uitspelen maar geeft zijn tegenstander geen kans en haalt het punt binnen.

Bij Robert gaat het nog steeds niet echt lekker. De stellingen bij Mick en Cor lijken op elkaar waarbij de tegenstanders een vrije randpion hebben. tricky dus. Jan heeft het bord nog behoorlijk vol staan en er lijkt nog weinig gebeurd. Raymond heeft het moeilijk en komt ook in tijdnood. De stelling van Jacques is nog steeds erg complex al heeft hij nu wel wat meer initiatief. Opeens is er wat bij Cor aan de hand. Zijn tegenstander heeft z’n koning vastgepakt op het moment dat een paard nog aangevallen stond en gooit meteen de handdoek in de ring. Een fijne meevaller want een remise leek mij hier het hoogst haalbare.

Dan volgt de eerste 0. De partij van Robert zag er al een tijdje niet goed uit en zijn tegenstander staat op het punt te promoveren waarmee het helemaal een verloren zaak is. Goed nieuws is er echter aan het andere uiteinde. Jacques heeft de complexe stelling nu helemaal naar zijn hand gezet en dreigt met mat wat alleen door een torenoffer tegengehouden kan worden waarna het alsnog snel gebeurd moet zijn. Zijn tegenstander denkt nog heel lang na maar uiteindelijk kan ook ons vierde punt worden bijgeschreven.

1-4 en dus is er nog een halfje nodig voor de winst. Bij Raymond zit dat er helaas niet in. Hij moet een kwaliteit geven om een vrijpion af te stoppen en als zijn tegenstander beide torens op dezelfde rij positioneert is er geen houden meer aan. Mick zit in het eindspel waarbij beide spelers alleen nog een paard en een paar pionnen hebben maar z’n tegenstander heeft nog steeds die vervelende vrije randpion. De extern ongeslagen Mick kan je zo’n situatie gelukkig wel toevertrouwen. Hij jaagt de vijandelijke koning op met z’n paard en gaat vervolgens over op zetherhaling waar z’n tegenstander alleen onderuit kan komen door zichzelf te verzwakken. Een remise is het logische gevolg. Ondertussen is ook Jan remise overeengekomen en zijn dit de mooie cijfers op het bord waar het uiteindelijk allemaal om draait:

Hiermee nestelen we ons met nog één speelronde te gaan op een gedeelde tweede plek op 1 punt van koploper ENPS 6. Op 17 mei komt het zwak presterende Caissa 10 naar Torendael. Er liggen nog kansen op promotie al hebben we het niet helemaal in eigen hand.

Johan.