de espion op de zukertort

Klaas Jansen
vr 8 mrt. 13:11 (4 dagen geleden)
aan redactie

Hij liep kaarsrecht schrijdend door de Veluwelaan. Als een zuil die langzaam voortschrijdt. Langzaam kroop een roestige Gazelle fiets langs hem heen en ontweek een thuiszorgmedewerker op weg naar Torendael. Dan wel iemand met net als de zuil en de fiets een bezigheid van spelletjesachtige aard op deze druilerige avond.

Zo kropen er meer fietsen auto´s en wandelaars door de regen. Gingen er vierkante plankjes met 64 vakjes op tafels liggen. Liepen er wat in zichzelf gekeerde overwegend peinzend kijkende mannen door de zaal. Deze zaal waar ze nu nog voor een spelletje komen maar later voor de bingo en de tombola (tenzij ze de LEK tijdig weten te vinden of net als de oude Romeinen doen bv Gaius Petronius, zie Tacitus).

Maar de Gazelle was geparkeerd en de club van de suikertaart wachtte op de geitenbreiers van Espion 1.
Hoe zag dat eruit?
op bord 8 de naamgenoot van de beroemde keizer
daarnaast de voorzitter
daarnaast de vrij associerende Rivierenbuurt bewoner
dan de Ridder
dan de man die nooit remise aanbiedt
dan de zoon van Wim eh nee Pieter sorry
en dan de groengrijze busondernemer
en last but not least de man die met een tpr van 2107 al weken de interne competitie leidt.

Daartegen over stond oa Michiel Harmsen 2000+ (4)Olav Lucas 1951 (2)op bord 1 Schilstra met ook 1900 + en op bord 3 sigarenshopeigenaar Spinhoven met 1800+
Tegen de ridder (5)zat Hoetmer( leuke blog heeft hij) met 1750 tegen uw scribent iemand zonder rating( maar die wel tegen Pol van Caissa remiseerde.)
Tegen de voorzitter iemand met een rating als van voor het begin vd tachtigjarige oorlog met ook een prachtige achternaam die deed denken aan een beroemde stroming in de kunst. En aan de prachtige docu over Johan Cruijff in het Spspaans van Cruijff en un momento DADO(op een gegeven moment, een hollandisme in het spaans).
Tegen de naamgenoot van de Keizer iemand met 100 punten minder maar voor de sex ratio gunstig want het is en was een vrouw.
Dick en Vincent afwezig. Mentaal aan het voorbereiden op hun zaterdagse potje bij Nieuw West?

Het kon beginnen.
Zelf was ik na twee frustrerende nederlagen in goede tot gelijke stellingen gebrand op een zege.
na de opening stond ik riant, dit was vrij snel omgezet in pionwinst, en kort daarna winst.
De naamgenoot van de Keizer kreeg een orthodox damegambiet op het bord. ( dat was te verwachten bij een tegenstandSTer) Het was thematisch: de zwarte witveldige loper kwam nwl in het spel en het witte Koningspaard stond al snel op e 5. De Keizer kwam snel overwegend te staan.
De voorzitter vocht hard tegen het Morragambiet en dacht veel na om alle tactische valkuilen te omzeilen. De man die nooit remise aanbied bracht een kansrijk speculatief offer tegen Harmsen. De ridder leverde na een gemiste paardvork de kwaliteit in , maar ging verder.
Als eerste eindige de tpr van 2107 met remise. Hij baalde want hij had beter gestaan nadat hij het offer van zn tegenstander had weerlegd. Maar het stond dus 1/2-1/2.
Ik won hierna vlotjes zoals gememoreerd. 1,5-0,5.
De eerste prognose de naamgenoot van de Keizer stond een toren en ook op tijd ruim voor, daar telde ik het punt alvast.
De zoon van Pieter stond gedrukt pion minder maar keepkansen.
De groengrijze busondernemer die tegen de zuil speelde stond iets beter maar: een moeilijke stelling.
De voorzitter vocht zich onder de druk uit, had gelijk spel leek het, maar in tijdnood( hoe herkenbaar) miste hij een van de twee matdreigingen. En het was gelijk, Maar de naamgenoot van de Keizer won en we leidden weer. 2,5-1,5

Nu werd het echt spannend want de meeste partijen naderden hun ontknoping.
De man die nooit remise aanbiedt had inmiddels een paard en een toren in zijn aanval gestopt en kreeg er een mogelijke mataanval op de koning van Harmsen voor terug, die koning bevond zich op g5 g4 na wat offers. Na lang denken bood de man die nooit remise aanbiedt dmw eeuwig schaak remise aan en boekte zo een dubbele overwinning!! Het was nu 3-2
Naast hem zat de ridder met een keeppoging achter de zwarte stukken. Hij knapte zn stand op joeg een h pion naar voren offerde een loper en kreeg loper dame tegen toren dame met evenveel pionnen op het bord, waarbij hij zelf zn dame mooi centraliseerde, hij had nog minder dan 5 minuten! Z n tegenstander had tijd zat. Deze begon tekenen van stress te vertonen.

De zoon van Pieter behaalde ook remise. dat was 3,5-2,5 en chapeau voor zijn lange verdediging van een lastige drukstelling, met een pion minder die hij in de slotstelling dreigde terug te winnen met bevrijding van zn spel .
Een soort the long walk to freedom ( van mandela) ( de zoon van Pieter had inderdaad niet wit;-) ) De apartheid van de witte stukken werd opgeheven en het was op het oog gelijk…REMISE dus ook hier.

De tegenstander van de ridder werd nerveuzer en accepteerde de remise. 4-3. Dat was een knappe reddingsactie van de Ridder.

De climax: Alle schaakliefhebbertjes spoeden zich naar bord 2.
De groengrijze busondernemer en de zuil :beiden nog weinig tijd. De zuil staat beter.
De dame vd groengrijze busondernemer dringt binnen op f6 slaat op h6, de pionnen van de zuil en diens paard slopen de muren rond de witte koning. De witte toren doet een kamikaze actie slaat op d 7 in een echte tijdnoodzet . Beiden nog 3 minuten. Zweetdruppeltjes op het voorhoofd, wegvegen. Hersenen kraken hoorbaar. Nu kwam het thematische dameschaakje op e6. En een moeilijke beslissing: wel of niet de tussen geplaatste toren slaan die op f7 staat, met de loper op g6. , De groengrijze busondernemer zag er van af en toen de dames geforceerd geruild werden op f 5 in de resterende seconden stond hij twee torens achter en gaf na dit epische gevecht op. Jammer maar een fraai schouwspel.
4-4 eindstand, deed denken aan de 4-4 tegen de kwibussen een jaar terug, ook zo n sterk team waar espion dan opeens onvermoede krachten tegen aanspreekt

Er had meer ingezeten maar desalniettemin een mooie score, Er zijn nog twee punten nodig minstens om ons te handhaven.
Een late espion belandde in de taart….

Schilstra was niet speelgerechtigd zo stelde de wedstrijdleider vast…
En hij wijzigde de uitslag van bord 1 in een reglementaire 0. De espion stond nu fier OP de zukertort we hebben ze bijgehaald hierdoor.

met de groeten van verslaggever Klaas

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.