Amstel 4 vs Espion 3

Een bitterzoete 4-4.

Na iets wat laat van start te zijn gegaan, begon de avond goed voor Espion 3. Hoewel ik niet veel tijd had om op de stand te letten, denk ik correct te zijn dat het op een gegeven moment 1/2 – 2 1/2 heeft gestaan.

Mijn partij (waar ik met zwart speelde) ging daarentegen (weer) niet volgens plan, en ik kwam al snel in een positie die ik moeilijk vond te spelen. De tijd vloog dus voorbij en bij zet 14. Pd4 van wit had ik dan ook nog maar een halfuur, en had ik geen idee hoe ik verder moest.
Na 19. e4 van mijn tegenstander werd het me duidelijk dat mijn positie slechter was dan verwacht, dus met nog maar 20 minuten over (met mijn tegenstander die nog een uur had) probeerde ik een gewaagde zet: d4?! maar dit had meteen verloren na e5! wat mijn tegenstander gelukkig niet zag. De positie was nog steeds flink beter voor wit, maar mijn d-pion zou later me in ieder geval kansen geven.

Ik keek naast mij en zag Ric in een prima stelling wat er remise-ish uitzag, en Ton leek vrijwel gewonnen te staan, dus het leek goed te komen. Ietswat later zag ik Ric en Ton de hand van hun tegenstanders schudden, Ric remise en Ton verloor. Oei! Met nog 2 partijen te gaan hadden we nog 1 1/2 punt nodig voor de winst, dus ik ben vanaf hier vol in de aanval gegaan.

Als je kijkt naar de grafiek zie je hoe de positie was volgens Stockfish (een schaakcomputer) wanneer blauw boven de 0 is, is het beter voor wit en onder de 0 beter voor zwart. Het zag er dus niet goed uit voor team Espion. Bij zet 26 ben ik gestopt met noteren, ik had namelijk nog maar 4 minuten over. Helaas kwamen mijn winkansen pas na dit moment (zie grafiek). Vooral zet 41, waar ik met Ld4 de partij had kunnen winnen. Helaas met nog ~40seconden op de klok dacht ik dat c3 niet werkte en dus Ld4 ook niet (vraag me niet hoe dat werkt), en daarbovenop blunderde ik mijn vrijpion.
De zet die ik deed was Te2 wat ik in mijn hoofd had om te spelen na Ld4, maar met 40 seconden denk je niet goed na, het is dan pure stress in je kop.
Voor de mensen die dachten dat 41. c3 werkt, hadden het soort van goed, ook al wint dit niet zoals velen die meekeken dachten te weten.
Dit komt echter wel uit op remise met perfect spel. Vanaf dit punt was er vrijwel geen hoop meer.
Maar aangezien remise genoeg was voor de winst (tussenstand 3-4) heb ik doorgespeeld tot zet 68, waarna ik moest opgeven.
Een sterke partij van wit, waarvan zet 41 toch nog een lange tijd zal rondspoken bij mij (en wellicht mijn team). Maar de uitslag was terecht. 

De score was uiteindelijk dus een “bitterzoete” 4-4.


Tim

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.