Von himmelhochjauchzend…

Hij houdt een microfoon bij de mond van Magnus. Altijd weer leuk om de Grote wereldkampioen te zien denken voor hij iets zegt, weegt of hij niet iets weggeeft. Nog leuker dan het interview van de microfoonhouder is de post mortem van Magnus met Eric Hansen na zijn winst uit een iets betere positie op Wesley So.

Nu zie en voel je zijn liefde voor dit spel op 64 velden, Waar zoveel gebeurt al zien velen en vooral partners en kinderen dat soms anders.. Kun je wat normaler doen? Sommige schakers kennen het woord deodorant niet. Of het woord opruimen.

De avond naderde, het uur U was aanstaande. Dick speelde vooruit zodat hij het gewauwel van ons aller Thierry vast kon leggen. Helaas niet van Thierry la Fronde een favoriet uit mijn jeugd. Strijdend tegen onrecht en altijd succesvol. Voor een kind een belangrijk issue. Ook voor een schaker soms.

Na een opbeurende mail van captain Roland moest er iets gebeuren.
Henk maakt zijn rentree want Willem kan niet. Dick speelt vooruit en verliest. We starten tegen de onbetwiste koploper met een achterstand. Es kann los gehen.

Ik krijg het Hollands tegen en besluit snel de gebaande paden te verlaten en te doen hoe ik het schaak van Magnus beleef. Maak er een interessante stelling van en moge de beste winnen. Speel elke zet. Het levert een complexe stellng op . Naast mij krijgt Rudolf een solide stelling. Aan mijn andere kant zit de zwarte leeuw, Léon. Wil wat lager en laat weer dat oersolide sterke schaak zien met continu druk . Als hij zijn dag heeft doet hij een beetje denken aan wat Taimanov na de match over Fischer zei: he radiates an enormous power.

De waarheid van Robbie Es: schaken is 50% psychologie. En dat was voelbaar. Zwijgend pakken de matadoren elkaar beet op 7 borden. Vincent speelt remise.
Eric staat beter. loperpaar en paard tegen twee paarden loper en hij heeft een pion meer. hij ruilt zijn paard tegen de loper, Na wat wikken en wegen besluit hij voor de pion meer te gaan. Zijn tegenstander wordt met de bekende Karpow achtige stijl langzaam weggetikt. Het is gelijk!!

Roland heeft de microfonist tegenover zich. die heeft 450 punten meer, hij trekt zich er niets van aan en brengt een fraai offer met mooie compensatie. Een episch gevecht ontspint zich.
Ik heb inmiddels een stuk geofferd en biedt er nog een aan. Aannemen hiervan leidt vlgs mij tot mat, het wordt dan ook geweigerd. Jammer. nu sta ik een stuk voor een pion achter met wat compensatie. Maar door de aanhoudende druk(/) win ik een kwal. En is het zo goed als gelijk maar totaal ongebalanceerd. Een moelijke beslissing na een tussenschaak en tijdgebrek leiden tot twee slechte zetten en hierna wordt het lastig, Een blunder besluit het feest. Jammer was een leuke pot.

Léon wint inmiddels 2,5-2,5. Hij heeft zijn tegenstander door de druk (?) tot een fout verleid en wint.
Henk, Roland en Rudolf spelen nog. Rudolf staat beter tot zeer goed, en zijn opponent biedt remise aan. Henk moeilijk iets van te zeggen. Roland bezwijkt helaas. 2,5-3,5

Donkere wolken pakker zich samen. Ik baal van mijn fouten. wat als etc etc had ik maar, waarom ook. Schaken is een raar spel het werk van uren doe je in seconden teniet. Ik zag het ook op TATA bij de toppers gebeuren, dat geeft dan weer moed.

Rudolf heeft goede kansen twee torens met twee pionnen tegen twee pionnen loper en toren. Hij weeft een matnet. Maar al dachten Vincent en ik dat het sluitend was, hij liet varianten zien die hem tot een ander plan leidden. Nu komt het beroemde eindspel van Timman op het bord, Mar del Plate!! Toren en pion tegen loper en pion. Timman deed iets wat tot dan toe onmogelijk werd geacht hij wint een eindspel wat tot die tijd remise werd geacht. Binnen de 50 zetten. En zo kwalificeert hij zich voor de kandidaten.
Maar dan de beslissende zet. Opponent speelt het zwakker Lb8. als Rudolf ook in tijdnood nu Tb7 speelt kan hij zijn koning over de velden van de niet loper kleur naar binnen brengen en is het uit. Helaas hij speelt het ook goed lijkende Tf1 en moet paar zetten later berusten in eeuwig schaak. 3-4.

Het wordt vol om Henks bord. Dame en paard met evenveel pionnen. Aan de zijlijn zien we De8 schaak de5 schaak fe5 paard e4 en paard c5 en uit. Denken we.
Dat gebeurt niet. Henk speelt De1 en De3 nu komt dezelfde ruil op het bord met een beter geplaatst zwart paard. Henk staat opeens minder tot slecht. De vechter in Henk komt boven. zijn laatste restje tijdvoorsprong verdwijnt. Beiden hebben nog een minuut op de klok, Henk steeds ietsje meer.
Henk creeert met hulp van zijn tegenstander een soort zugzwang. Die verzinkt in gepeins kijkt op de klok en wat dan meestal gebeurt een mispeer. En jawel Henk wint een cruciale pion hij heeft een VRIJPION. Nu circuleert de tijd van zijn tegenstander rond de 30 seconden en Henk rond de minuut. De blosjes verschijnen bij Henk, Meestal een teken dat we dichtbij de climax zijn. Nog een mispeer met trillende vingers gespeeld en nog een pion voor Henk. Twee pionnen voor. De tegenstander laat de ontzettende waarheid tot zich doordringen en steekt zijn hand uit. Zet de klok stil. Het is gebeurd 4-4.

Een mooi resultaat maar er had meer ingezeten. Desalniettemin kon een ieder tevreden huiswaarts of naar de bar.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.