Hoera, Robert naar de A (?)

Als ik al iets schrijf dan is het toch meestal met mezelf in de hoofdrol of minstens in een bepalende bijrol. Het is hier dus niet anders.
Ik heb het nagekeken, 2007/2008 moet het geweest zijn dat de sterksten van onze club (toen nog het Es’80 deel van EsPion) met mij rekening dienden te houden. Alweer bijna 10 jaar terug in de tijd.
Daarom nu even ter herinnering: ik ben na al die jaren nu weer gepromoveerd naar de allerhoogste klasse!!
En ze zullen het weten!
Die promotie waar ik zo vaak net naast heb gegrepen, waar ik ook niet meer in geloofde, en waardoor ik ook steeds meer heil zag in één grote groep. Dan was ik ook van die repeterende teleurstelling af.  Maar daar denk ik nu weer heel anders over: een zegen die 2 groepen. Vooralsnog.

Nee, ik ben geen kampioen geworden in de B-groep zelfs niet een goede tweede. Het is slechts de derde plaats die dit jaar recht geeft op de promotie die mij ten deel valt. Dat was voorheen toch anders?! Toen promoveerden er slechts twee…. niet over zeuren.
Henk en Frans zijn terecht boven mij geëindigd. Beide spelers die niet altijd doen vermoeden dat ze het spel werkelijk redelijk beheersen, lieten dit jaar bijna iedereen een nul noteren. En dus (bijna) elke speelavond er voor zijn gaan zitten!
Op het moment van schrijven is er op de website nog geen bevestiging van de einduitslag te lezen, dus als Harrie in z’n haast om op tijd op Tata Steel te komen zijn computer met deze enorm belangrijke eindstanden uit z’n fietstas laat stuiteren dan kunnen er nog gekke dingen gebeuren.
Maar, de felicitaties heb ik al wel mogen ontvangen. 
Zoals wel vaker werd de promotie bepaald in de laatste ronde. Spannender kan het niet.
Tot dan toe waren de resultaten:

 1. Henk 11,5
 2. Frans   10,5
 3. Robert 10
 4. Alfred   9,5
 5. Geert 9
 6. o.a. Jan, Mick en Raymond met ieder 8,5

Henk was zo sportief om ook deze laatste ronde mee te spelen en werd gekoppeld aan Alfred. Frans speelde tegen Raymond. Geert tegen Mick, en ik tegen Jan.

Alfred zou bij winst mij kunnen passeren, misschien zelfs 2e kunnen worden. Dan zou ik het 10-jarig B jubileum kunnen gaan vieren. Geert zou bij winst wellicht mij ook nog  de promotieplaats kunnen afsnoepen. Zelfde verhaal.
Eén situatie sprak zo enorm in mijn voordeel dat ik er al stilletjes van genoot: Henk had zo een uitstekende score dat ik er van uit mocht gaan dat Alfred, hoewel ik hem altijd-behalve nu- alles gun, geen grote kans, zeg maar geen enkele kans, zou maken tegen hem. Toch? Toen rond tien uur aan hun tafel stond en ik Henk via een vorkje een kwaliteit zag winnen liep ik tevreden terug naar mijn tafel.

Het pakte allemaal anders uit.
Geert won en kon rustig afwachten.
Toen ik in mijn partij tegen Jan na vaak gemeend te hebben beter te staan, langzaam aan begon in te zien dat het allemaal wel wat tegenviel werd een remise als meer een realiteit. Zeker toen we dames en torens en paarden over en weer ruilden.  Tenslotte had Jan op het toernooi in Wijk aan Zee een score van 5,5 uit 6 opgebouwd en was dus in goede doen dus ontevreden mocht ik niet zijn.
Met voor beide nog een ruim kwartier bedenktijd bood Jan begrijpelijk remise aan, hij zwaaide zo wat met z’n armen. “Tsja, ik bied remise aan, staat gelijk”.  Allebei een toren, 6 pionnen over beide zijden verdeeld, ja, dat leek ook mij het enige juiste.

Nog maar aan een enkel bord werd gestreden. En de tafel bij Alfred was leeg, opgeruimd.
“Wie weet wat Alfred heeft gedaan” vroeg ik aan wat kijkers rondom ons. Ruut was rap: “gewonnen”. “Gewonnen??” dat moest geverifieerd !! “Alfred, waar is Alfred, Harrie waar is Harrie?” riep ik nerveus. Dat kon toch niet waar zijn!
Alfred had z’n neus natuurlijk gedrukt en zat van een afstandje te genieten van mijn lijdensweg. Gelukkig daar is Harrie. “Harrie! hoe zit het???”. Harrie spreidde z’n armen op zijn kenmerkende wijze. “Alleen winst kan je nu nog helpen…”.
WINST!!?? Nee toch, weer in de laatste ronde sneuvelen. Ik zag het al voor me. Jan zei het nog maar eens “echt remise”.
Maar toen ook hij begreep dat alleen winst mij nu nog kon helpen om te promoveren raadde hij me aan door te spelen. Ik hoop niet vaak meer in een dergelijke situatie verzeild te raken. Pijnlijk kraakt het in je hoofd: één fout en het is over. Maar wat is een fout. En niet minder belangrijk: wat is een goede zet. Gelukkig kan het ook je tegenstander zijn die niet de beste zetten doet en je naar de overwinning toe leidt. Is dat wat Jan bedoelde met “speel maar door”? Hij was immers ook moe van Tata en misschien wilde hij me ook een plezier doen. Hij gaf op in een slechte stand.
Arme Alfred, wint van Henk en dan toch ben ik hem  voor, met een half puntje. En de aardigheid is -van mijn kant uit bekeken- dat dat nou precies het halve puntje was waar ik in onze onderlinge partij Alfred op eeuwig schaak wist te houden. Weliswaar door een kleine onnauwkeurigheid van hem. Nu speelt hij weer in dezelfde groep als Frank, die is uit de A-groep gezakt. Kunnen ze weer samen in één auto.
Felicitaties aan Henk die in onze groep eerste is geworden en aan de andere Henk die de A-groep gewonnen heeft.
Dank aan een ieder, ze weten het zelf, die mij mede hebben geholpen aan deze plezierige promotie. Daarbij doel ik ook op Harrie. En nee, de SGA hoeft nu geen onderzoek te doen.

7 reacties op “Hoera, Robert naar de A (?)

 1. Toch wel jammer, Robbert.
  Al die seizoenen ben je een B-speler.
  Je wil zo graag promoveren.
  Maar ‘t lukt je gewoonweg niet.
  En al die tijd kan ik je maar niet
  tegenover me aan het bord krijgen.
  Dus wat doe ik, ik besluit om je
  tegemoet te komen, ik doe er
  een heel sizoen alles maar dan ook
  alles aan om naar jouw niveau af te dalen.
  En geloof me, daar moest ik heel wat winst
  voor laten liggen. Maar ik had het er
  voor over, waar een wil is is een weg.
  Het lukt. Ik ga van A naar B.

  Eindelijk is het zo ver en kunnen we
  ’n heuse partij spelen. Dacht ik.
  En verdorie dan ontloop je me weer,
  verschuil je je in de rangen van A.
  Nou, dan moet je het verder zelf maar weten.
  Ik heb m’n best gedaan, ik Ik trek
  m’n handen van je af, ik mag lijen
  dat je hoog eindigt.

  Jaap.

  1. IJdele hoop Jaap. Van dat hoog eindigen. Maar ik zou zeggen: zet door! Zorg dat je genoeg verliest in de B-groep, dan zien we elkaar gegarandeerd volgend seizoen! Aan U!

 2. Beste Harrie,
  Ja, 0,3% is een erg klein verschil, zo ook het verschil van een halve punt tussen Alfred en Elfred.
  Vooral na lezing van Roberts verhaal dacht ik aan de stelling ” Je bent in elk geval altijd iemands gelijke “.
  Wat schaakvaardigheden betreft klopt dat wel bij die twee.
  Ik permiteer me “in grote wijsheid of dwaasheid ” jou te vragen om Alfred toch te laten promoveren , ook om het verschil in grootte tussen B en A groep iets kleiner te maken.
  Gegroet met grote waardering voor jouw wik-en weegvermogen en overige clubbezigheden.
  Pieter Kok

  1. Beste Pieter,
   Een half punt is geen groot verschil, maar wat mij betreft toch groot genoeg om het verschil tussen wel/niet promoveren te bepalen. Derhalve laat ik het zo.

 3. Mijn bijdrage aan dit blog, “Hoezee Robert doet in de A weer mee” vereist een aanvulling. Wat zeg ik! Een belangrijke correctie!!
  Zoals ik al meldde was de officiële eindstand ten tijde van schrijven nog niet bekend en moest ik het doen met dat wat mijn geheugen vrijgaf. En dat was na afloop, tijdens de verjaarsborrel van Raymond een opmerking dat Henk om de een of andere technische reden dan wel vanwege winst in de onderlinge partij, boven Frans was geëindigd.
  Ik feliciteerde Henk dan ook van harte. Daar neem ik niks van terug want ik verbaas me telkens weer over de klasse van de lichtjesman. Maar toch blijkt niet hij de meeste felicitaties toebedeeld te moeten krijgen maar juist Frans. Frans is als eerste geëindigd in de B-groep.
  Dus hier, wat laat, maar toch welgemeend neem ik m’n hoed af voor Frans.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.