Puntensysteem

Hoi Harrie,

Het is met mij, Harrie, net als met dat liedje van Snip & Snap.
En ik weet dat je mij ooit hebt uitgelegd hoe het werkt:
het EsPion-puntensysteem. Help me. Ik snap het niet meer.

Neem, om maar een voorbeeld te kiezen, onze Kees, Klaas en Kareltje. Kees speelt drie keer achter elkaar niet en wordt daarom beloond met 1,5 punten.

Evenzo runner-up Klaas, maar dan met ’n half puntje. Terwijl de wel spelende Kareltje – al wordt het dan remise – zelfs helemaal geen punten krijgt. Weet je zeker dat het ’n puik systeem is?

jaap

Hoi Jaap,

Ik ben nog niet zo oud dat ik Snip en Snap bewust heb meegemaakt, en ik weet niet op welk liedje je doelt. Ik ken wel ‘wat Kan kan kan Kan alleen’. Laat ik proberen in zijn voetsporen te treden en bomen wat een Boom kan bomen.

De punten worden wekelijks bijgehouden. Ook als je niet speelt. Want dan krijg je evenveel punten als je gemiddelde score per (interne) partij. Iedereen heeft zo z’n eigen persoonlijke gemiddelde score. Die beweegt zich tussen een kwart punt en een half punt.
Het aantal keren dat zo’n afwezigheidspunt wordt toegekend, kan nooit meer zijn dan het aantal keren dat je wel komt spelen. En het totale aantal afwezigheidspunten kan nooit meer zijn dan de punten die je al spelend hebt gescoord. Om het optellen gemakkelijk te maken worden de (eind)resultaten naar boven afgerond op een halve punt.

Nu naar Koos. Hij heeft een gemiddelde score van rond de halve punt. In deze competitieronde heeft hij tenminste drie keer gespeeld en hij was drie keer afwezigheid (let wel, fysieke afwezigheid, niet die afwezigheid die jij en ik te vaak tijdens een partij ten toon spreiden). Koos kreeg dan ook drie keer het volle halve punt toebedeeld.

Klaas is een ander verhaal. Zijn baan, weet je wel. Daardoor is hij er vaker niet dan wel. Klaas heeft één prachtige partij gespeeld. Als we een schoonheidsprijs hadden, kwam die partij daar zeker voor in aanmerking. Maar ja, 1x spelen is ook 1x een afwezigheidspunt krijgen.

Kareltje speelde remise. Jawel, dat deed hij niet op een clubavond, hij speelde extern, in de stad. Die externe competie moet geen invloed hebben op het verloop van onze interne competitie. Daarom hebben we het volgende bedacht:
Als we voor de externe competitie een thuiswedstrijd spelen, krijgen alle teamleden evenveel punten als zijn of haar gemiddelde score per (interne) partij.

Wat je vraag betreft of ik zeker weet dat het een puik systeem is: ik weet zeker dat het geen puik systeem is, dat bestaat namelijk niet. Een groep met uiteenlopende speelsterktes en opkomst is niet perfect in één systeem te vangen.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. Altijd bereid tot nadere toelichting.

Groeten, Harrie

Ha Harrie,

Ik ga proberen het systeem te begrijpen.
Koos speelt niet en krijgt drie halfjes. Klaas speelt vaker niet en krijgt dus één halfje. Kareltje speelt remise en krijgt niets. Kareltje had hoger gekomen als hij niet had gespeeld. Inderdaad, ik begrijpt het niet. Wat win je door dit systeem?

Vreugde. Jaap.

Hoi Jaap,

Je schreef:
Ik ga proberen het systeem te begrijpen. Koos speelt niet en krijgt drie halfjes.
Klopt. Voor iedereen die afwezig is geldt zo’n goed bedoelde afwezigheidsbijdrage.

Klaas speelt vaker niet en krijgt dus één halfje.
Klopt. Als Klaas vaker was gekomen, elke keer na drie zetten had opgegeven en naar huis was gegaan, had hij – ’t is raar maar waar – vaker zijn afwezigheidsbijdrage mogen innen.

Kareltje speelt remise en krijgt niets.
Juist. Zijn en jouw en mijn externe resultaten staan los van al het moois dat we in de clubcompetitie laten zien.

Inderdaad, ik begrijpt het niet. Wat is gedachte achter dit systeem?
Een competitie te houden voor spelers met uiteenlopende speelsterksten en opkomsten. De indeling is gebaseerd is op de wekelijkse ranglijst, daarom krijgt een speler die niet komt een tijdelijke remise tegen zichzelf, zodat hij op een min of meer redelijke plaats op de ranglijst blijft staan. Bij de eindranglijst wordt de vergoeding voor niet gespeelde partijen verminderd om te voorkomen dat iemand die weinig komt toch een hele hoge plaats haalt.
Verder is de gedachte dat mensen het leuk vinden om te spelen en niet om te calculeren of wegblijven profijtelijker is dan spelen.
Maar nu even voor de duidelijkheid, wie the F… zijn eigenlijk die Koos, Klaas, en Kareltje van jou?

Moedig Voorwaarts, Harrie.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.