Wijnwedstrijd 2.0

Het was gisteravond een kampioennenwedstrijd: Najaarskampioen ontmoet Ratingkampioen C (groep groen).

En dit is hoe het ging; Wie kent deze opening niet?

Beide spelers viel hier iets op. Zwart bedacht zich dat al zijn omgedraaide Morra kennis toch niet goed in zijn hoofd zat. Het is ook altijd hetzelfde liedje. Wit ontdekte dat deze stelling nog nooit was voorgekomen en niet te vinden was in geen enkele Chess database.

Sportief maakte hij daar melding van. De kans dat het Zwart zou zijn opgevallen is te verwaarlozen. Voor aanvang van de partij hadden de witte Dame en Heer een dansje gemaakt en elkanders plek ingenomen. Oeps, wat nu?!

Wit opperde om opnieuw te beginnen, we konden ook Dame en Heer nu netjes op de plek zetten… was ik misschien voor die oplossing? Welja. En jij vroeg Zwart? Ik vind het best zei Wit. Zo gezegd zo gedaan.

Na een tijdje denken vond Zwart Dame d3 een sterke zet. En wel zo dat Wit in elk geval een kwaliteit zou verliezen, mogelijk zonder zelf averij op te lopen.

Terwijl Wit nadacht over de nieuwe krankzinnige situatie en hoe die op te lossen voegde Zwart Wit nog toe, dat met de Damezet een remise aanbod gepaard ging. Immers, dit voordeel was op valse gronden bereikt. Een uiteindelijk positief resultaat voor Zwart zou van geen betekenis zijn.

Na enig nadenken reikte Wit de hand. We deelden vreugd en smart. Wellicht een leuk opzetje voor de Wijnwedstrijd?

Een reactie op “Wijnwedstrijd 2.0

  1. Ooit heb ik iets soortgelijks meegemaakt in een Science Park vierkamp. Op mijn damevleugel stond een paard op c8 en een loper op b8. Na een paar zetten zag ik het en mijn tegenstander vond het prima om die stukken even van plek te verwisselen en verder te spelen. Na afloop merkte een wijsneus op dat we verder hadden moeten spelen met de stukken zoals ze stonden. De foute beginopstelling hadden we op zet 1 moeten opmerken. Vergelijkbaar met de regels bij een illegale zet. Als de tegenstander het niet opmerkt en een zet doet, blijft de illegale zet staan. In het verhaal van Robert zou wit in beide gevallen heel slecht hebben gestaan. Na 8. h3, met de koning op d1, zou Lf5 bijkans winnend zijn voor zwart. De witspeler, laten we hem Dick noemen, kwam met remise dus goed weg.

    Helaas had de wijsneus van Science Park het ook mis: artikel 7.1a van de FIDE Rules of Chess zegt dat als gedurende de partij blijkt dat de beginopstelling fout was, de partij moet worden geannuleerd en opnieuw moet worden begonnen.

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.