Vas drie over de knie?

Als je achter het bord zat voelde je de energie van hem uitgaan. Ik was als verlamd. Het leverde hem een langdurig uitreisverbod op en niet de medaille Held van de Sowjetunie.

Toch is zijn  winst op Karpow, met zwart in zijn eigen variant, bepaald mooi en knap te noemen.  

Het was donderdagavond en alle geitenbreiers waren er weer. Sommigen drentelen wat onrustig rond, anderen vluggeren, weer anderen gaan tien keer plassen. Anderen komen uit voorzorg te laat want dan kan je niet zenuwachtig worden..

Vas 3 is op papier flink sterker dan Espion maar staat toch onder ons. Hoe komt dat? Door onze knappe reeks maar vooral ook doordat ze uit slechter scoren en een probleem met de opkomst hebben. Ze hebben een speler die maar liefst bijna 2200  heeft als rating. Tja, Dick mocht zijn tanden er in zetten.

Vincent begon aan bord 1 Rudolf aan drie Roland aan vier Léon aan vijf Eric aan zes Henk aan zeven en ik sluit de rij.
Ondanks het gebruikelijke geroezemoes werd op tijd aangevangen met Frans aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Mijn tegenstander had geen zin in mijn voorbereiding en dus had ik een probleemloze opening. Net toen hij dacht wat beter te komen te staan had ik een zet die zo uit Jeugdschaak had kunnen komen en of mat of stukverlies met ook bij stukverlies een totaal verloren verlaten koningsstelling als overblijfsel. Dat mazzeltje overkomt me maar zelden…
En dus 1-0.  Vlak hierna scoorde Vincent de 1-1 na een mispeer. Er was nu ruimschoots tijds de borden langs te gaan.

Roland had een schone jongedame tegenover zich. Velen van ons zouden nu waarschijnlijk niet meer naar het bord gekeken hebben, maar daar had hij geen last van. Er kwam al snel een penning in de stelling. Deze handhaafde Roland lang. Dit zette hij om in positievoordeel. Hij had weinig tijd meer over miste damewinst maar zette haar vlak daarna mat.

Intussen was er het nodige gebeurd. Léon offerde een stuk voor een onveilige koning en een stoot pionnen. Zijn tegenstander kon zijn lot niet ontsnappen, liet in tijdnood zijn  dame pennen voor een toren door een loper van Léon en toen was het afgelopen.

Eric had net als vorige keer een spel met twee torens en een licht stuk en een stoot pionnen tegenover zich. Hij verdedigde zich taai, maar had het zwaar te verduren en zijn tegenstander leek er wat beter voor te staan. Opeens forceerde Eric een doorbraak naar een toreneindspel wat hij won na een fout van zijn tegenstander. Chapeau.

Henk kreeg het koningsgambiet tegenover zich en de Cunningham variant kwam op het bord. Na een lang gevecht verloor hij dit helaas. We konden onze dubbel dus niet herhalen vandaag.

Rudolf had een moeilijk te taxeren stelling leek wat minder te komen te staan, wikkelde bekwaam af naar een gelijk staand eindspel van T plus L en 5 pionnen tegen Tplus l en 4 pionnen, met de vrijpion los aan de rand voor Vas. Na torenruil zou het potremise zijn ( ongelijke lopers). Dus stuurde Vas die moest doorspelen op loperruil aan maar nu was ook de vrijpion gepakt door Rudolf. In tijdnood bood de Vasser remise aan.

Dick rookte een zware pijp en verloor uiteindelijk.
En zo kwam de eindstand van 4,5 – 3,5 op de borden. Wederom een zege.
 
Tja na zijn uitreisverbod schreef hij toch nog een mooi boek over zijn variant, die Taimanow. De tegenstandster van Roland zat ook in haar drukstelling volmaakt rustig en beheerst achter het bord. Pas vlak voor het eind begon haar hand te trillen en toen haar koning uit de hoek werd gejaagd werd ze mat gezet.

En nu met vliegende vaart op het vliegende paard af… Wat zal dat avontuur ons brengen??

EsPion 1 1822 VAS 3 1891 4,5-3,5
1. Vincent van den Eijnde 1943 Patriek Tromp 1966 0 – 1
2 Dick van der Eijk 1953 Joris van Vuure 2163 0 – 1
3. Rudolf van Velden 1871 Milan Ramer 1968 ½ – ½
4. Roland Wastiaux 1807 Andra Thiele 1 – 0
5. Léon de Zwart 1778 Joost van Dongen 1800 1 – 0
6. Eric Junge 1738 Daan Schaink 1787 1 – 0
7. Henk Enserink 1765 Marten van der Veen 1766 0 – 1
8. Pieter Pelleboer 1719 Andy Soest 1787 1 – 0

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.