pijnlijke nederlaag in Uithoorn

Waar was hij? De Fisher van Espion? De Karpow van Espion wachtte en wachtte voor Torendael. Daar is wachten op zich niet zo n probleem;-). Maar toch, Karpow wilde niet weer te laat komen zoals ´n aantal jaar geleden toen hij 1 minuut te laat was en reglementair verloor.

Grappig genoeg had hij nu dezelfde tegenstandster. De wedstrijdleider beproefde onze trommelvliezen en noemde hem Gric ipv Eric, waarvan Akte. Zijn jas hing over zijn stoel en meteen vroeg zijn tegenstandster, is hij er wel aan mij?
Het thema van de avond.
Aan bord 4 bleef het leeg en daar zat mijn tegenstander van vorig jaar, op bord 3 die van het jaar daarvoor en die versloeg ik allebei, op bord 7 zat een andere tegenstander vandaag.
Vincent had vooruitgespeeld tegen de meest nonverbaal actieve speler van de SGA, dhr Elserman. Wat houdt dit in? gedurende de hele partij reageert hij op alles wat er gebeurt met snuiven en ophalen van de neus, het draaien van het hoofd gesticuleren met handen en armen. Het leeft zullen we maar zeggen. Ooit stond ik totaal verloren tegen hem wilde opgeven en daar blunderde hij en kom ik hem mat zeggen. De manier van opgeven vergeet ik nooit ik zag alleen zijn rug en een hand bewoog traag mijn kant op en zonder te kijken vond ie de mijne. Ik weerstond de verleiding om hem over het bord te trekken en incasseerde grijnzend het punt.
Tja vandaag was het andere koek, ik kwam goed uit de opening, maakte een mispeer verloor een stuk en er was geen houden meer aan. Vre se lijk wat een gepruts.
Naast mij maakte Eric gehakt van de Morra van zijn tegenstandster. Pion houden en maar ruilen, het eindspel met een pion meer won hij eenvoudig, het oogde simpel maar het was zeer lastig om langs alle dreigingen te laveren.
Aan de andere kant maakte Rudolf gehakt van zijn tegenstander, die spook heette.
Toen Rudolf in gewonnen stand (kwal voor, betere stelling) Dd2 ipv het geplande Dd3 deed… verloor hij de dame zonder dat af te wachten gaf hij op.
Toch was het nog niet kansloos. Roland stond wat beter Dick stond gelijk en Henk stond goed.
Maar wat was dat bij Henk die de koningsstelling van zijn tegenstander vakkundig sloopte werd op f2 ingeslagen was het nu toch eeuwig schaak?? Na lang denken wikkelde Henk fraai af naar een gewonnen eindspel met een vrijpion en een stuk meer. Chapeau.
Roland deed het prachtige Lh6 met als tussenzet lxg7 en aan de zucht van zijn tegenstander te horen had die dat overzien. Roland had een kwaliteit en een tijdvoorsprong. de 4-4 was binnen handbereik. Dick moest het remiseaanbod van zijn tegenstander afslaan ivm het team, ik ging in zijn tijdnood noteren. Dick kwam totaal verloren te staan, maar zoals bekend in tijdnood, hij opereerde steeds met minder dan ´n minuut op zijn klok is hij vaak gevaarlijk zo ook nu. HIj wist er met veel kunst en vliegwerk nog eeuwig schaak uit te persen. Zijn tegenstander had nog ´n kwartier maar soupeerde dat op stond dus totaal gewonnen en ging toen zelfs nog bijna mat…
Roland trapte in een paardvork na die twee keer omzeild te hebben. Zonde er kwam nu een toreneindspel met een pion minder op het bord( 3 tegen 2 pionnen met 1 vrije randpion voor de Amstel) dit verloor hij helaas.
Tja gelet op mijn gepruts de nederlagen van Roeland en Rudolf hadden we vandaag dik moeten winnen. Jammer dat we op achterstand begonnen omdat Léon in geen velden of wegen was te bekennen, en 4-4 had eerlijker geweest, of beter nog 5-3 voor ons.
Maar ja zo gaat het vaak niet.
Partij van de dag Henk en Eric ex aequo. Henk ivm het mooie gedurfde aanvalsspel, Eric in verband met het Karpowiaanse schaak, rustig masserend en na 30 zetten de openingsperikelen en het gambiet totaal weerlegd. Deze was bijna zo mooi als tegen Caïssa toen hij gehakt van Venema maakte . Ook een zeer bezienswaardige partij.
Enfin na de zege op Boven IJ nu dus een onnodige nederlaag in Uithoorn, op naar nwe avonturen.

De Amstel 2 1784 EsPion 1 2 1828 5,0-3,0
1. Vincent Jongkind 1892 Dick van der Eijk 1953 ½ – ½
2. Henk Elserman 1790 Vincent van den Eijnde 1943 ½ – ½
3. Ysbert van Hoorn 1797 Roland Wastiaux 1807 1 – 0
4. Herman Freek 1803 N.O. 1-0R
5. Jasper Snijders 1855 Henk Enserink 1765 0 – 1
6. Michiel Spook 1760 Rudolf van Velden 1871 1 – 0
7. Koen Beentjes 1685 Pieter Pelleboer 1719 1 – 0
8. Cora van der Zanden 1688 Eric Junge 1738 0 – 1

Een reactie op “pijnlijke nederlaag in Uithoorn

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.