Het was zo mooi. Even stonden we bovenaan. Maar we werden ingehaald door het viertal van De Wachter. Vanavond konden we daar wat aan doen. Dat was niet helemaal doorgedrongen tot Robert, die dacht dat we tegen dovenvereniging TOG moesten aantreden. Tot zijn verbazing konden de vier schakers van de tegenpartij elkaar prima verstaan zonder gebaren. “Ze zijn helemaal niet doof”, zei hij tegen mij. “Wat?”, vroeg ik, want ik ben het wel. Volgens mijn vriendin althans. Omdat ik zelden luister. Maar dit terzijde.
Was ik tijdens onze eerste twee wedstrijden nog als laatste bezig, nu was ik als eerste klaar. Ik had best wel een sterke tegenstander, maar hij had zijn avond niet. Hij deed wat ongelukkige zetten en gaf na 15 zetten op. Dat gaf mij de gelegenheid om de verwikkelingen op de andere borden te volgen.
Robert offerde een stuk voor wat pionnen. Op een bepaald moment zag ik deze stelling op het bord staan met wit (Robert) aan zet:
Ik verwachtte dat hij 24. Dxh6+ zou spelen, om na 24… Kg8 minimaal eeuwig schaak te hebben met 25. Lxg6 fxg6 26. Dxg6+ Kg8 27. Dh6+.
Robert gooide er echter een tussenzetje in, dat verkeerd had kunnen aflopen, maar hem ook de overwinning had kunnen brengen: 24. Lf5?! – Dc7? (na 24… Dd6!, door Robert zelf na afloop ontdekt, staat zwart beter) 25. Dxh6+ – Kg8.
En nu had wit kunnen winnen door 26. Lxg6, fxg6 (op 26… Txe1 volgt 27. Dh7 mat) 27. Dxg6+ en zwart verliest zijn paard op c6 of zijn toren op e8.
Dit is allemaal gelul achteraf natuurlijk, want ik zag het tijdens de partij ook niet. Robert vervolgde met: 26. Txe8 – Tfxe8 27. Lxg6 -fxg6 27. Dxg6+ – Kf8. De koning dekt de toren, wat Robert gemist had. Gelukkig zat eeuwig schaak er nog wel in, want de zwarte dame moet het paard blijven dekken. Remise dus.
Geen gek resultaat, want intussen had Tom een stuk tegen een pion gewonnen en leek er bij invaller Peter Stolp niet veel aan de hand. Laatstgenoemde kreeg niet veel later een remiseaanbod, dat hij graag accepteerde gezien de stand en de mooie stelling van Tom.
Aan kapitein Tom dus de eer om de winst binnen te halen! Op het eerste gezicht leek het een eitje. Een halfje was immers genoeg. Maar zo eenvoudig was het toch niet. De tijd die Tom nodig had om het witte paard te verorberen gebruikte wit om zijn torens actief te maken.
Op een bepaald moment dreigde Tom mat in 2 te worden gezet en zag hij alleen een uitweg door nog een pion te geven en alle torens af te ruilen. Wit had nu 2 verbonden vrijpionnen op de konings-vleugel. De 4 witte pionnen op de dame-vleugel stonden allemaal op een zwart veld. Dat kwam slecht uit want Toms loper beheerste alleen de witte velden. Tom bood daarom remise aan, maar zijn tegenstander wilde het nog wel even proberen. Hij stoomde op met zijn vrijpionnen, gesteund door de koning. Dat kon Tom nog wel pareren, maar hij kon niet voorkomen dat de witte koning aan zijn pionnen op de damevleugel begon te knagen. Toen gebeurde er iets opmerkelijks:
In deze stelling wilde Tom zijn loper naar de lange diagonaal brengen, maar veld e4 is niet beschikbaar. Daarom speelde hij … Lf3!! Dat hoef je online niet te proberen. De computer staat het simpelweg niet toe. Maar “over the board” kan het wel. De schaakregels zijn duidelijk. Als een speler een onreglementaire zet doet zijn er maar twee personen die mogen ingrijpen: de scheidsrechter en de tegenstander. Maar als de scheidsrechter het niet waarneemt en de tegenstander niet reclameert en een zet doet wordt de illegale zet gewoon legaal! Wit probeerde het nog een tijdje maar berustte uiteindelijk in remise. Of de uitslag anders was geweest als Toms illegale zet niet zou zijn gelegaliseerd valt te betwijfelen. Wit had er wat tijd bij gekregen en Tom had een andere zet met zijn loper moeten doen. Maar volgens Stockfish 14 houden alle legale loperzetten (op Le4 en Lf5 na) de stand in evenwicht.
We staan weer eerste!
Chapeau, Tom!
Marcel Kusse