Brugse Meesters #1: De geneugten van prikkeldraad

Het toernooi in Brugge moet nog beginnen, maar nu al heb ik keuzestress, ook al is onze ruime campingplaats (zie foto) al 2 maanden geleden gereserveerd. We hebben ons aangemeld voor het open toernooi, maar ik overweeg te switchen naar het toernooi waar 1800 ELO het maximum is. ’Tja Henk, als je geld wilt verdienen met schaken…’ mompelt Roland. ‘En je kan zomaar tegen van die kleine jongetjes komen die veel sterker zijn dan hun rating aangeeft’ probeert hij verder. Ik begrijp dat hij beducht is voor kleine jongetjes, bij het Science Park dreunde het verlies tegen zo’n gastje nog lang na.

Nee, ik schaak niet om geld te verdienen. Waarom eigenlijk wel? Om de concentratie die het spel vergt, om het plezier van de onderlinge competitie, om de schoonheid van sommige zetten en de stupiditeit van ontelbare andere, om de mooie verhalen die er achteraf over verteld en geschreven kunnen worden. Ik snap die Van den Hoogeband wel met zijn pleidooi om volgend jaar vooral met mooie verhalen terug te komen uit Parijs. Zijn bijna-naamgenoot Hoogeland werd twaalf jaar geleden wereldberoemd omdat hij met zijn ballen in het prikkeldraad kwam te hangen. Dat hij de bergtrui veroverde in die rit weet niemand meer. ‘Het liefst zouden de mensen schaamteloos mijn littekens bevoeld hebben’ beklaagde Hoogeland zich achteraf in de Volkskrant.


Spektakel is mooi en pijnlijk tegelijk. Maar ik zou het niet erg vinden om bekend te worden als de man die door een vreselijke blunder in Brugge de hoofdprijs in de open groep van 2000 euro verspeelde of door een jongetje van amper acht geniaal opgeknoopt in de 1800 groep. En mijn ontzetting daarover pontificaal op de voorkant van New in Chess afgebeeld? Tja, roem heeft een prijs. Met enige regelmaat ga ik verslag doen van onze belevenissen bij de zuiderburen. Als Oranje sneuvelt tegen Spanje dan hebben jullie nog iets om naar uit te kijken. Ah wel zulle! De klok gaat voor mij zaterdag om 10.00 uur lopen, Roland begint die dag met een gratis halfje.

Ens 

3 reacties op “Brugse Meesters #1: De geneugten van prikkeldraad

Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.